食住「茶餐廳」味 Cupcake跟Ben Sir學廣東話

發佈: 2016.09.13
文:

呢個「茶餐廳」 cupcake 系列是以經營烘培裝飾及售賣 cupcakes 起家的 Twinkle Baker Decor 的新搞作。舖頭最近重整旗鼓,希望 cupcake 加入本土元素,於是找來本土文化及粵語專家歐陽偉豪(Ben Sir)親自取名的「扮清糕 By Twinkle」系列,大玩食字 gag;「茶餐廳」就是頭炮新品。

系列中共有 8 款口味,都是大家常在港式茶餐廳見到的飲品和食品,如奶醬多凍檸茶菠蘿油奶茶凍檸賓紅豆冰咸檸七港式奶茶等,款款設計獨特,好似 cupcake 會以茶餐廳紙杯代替蛋糕紙托住,飲品味蛋糕仲插住支飲管!菠蘿油味真係似菠蘿油!內有乾坤,賣相與味道都玩味十足。


(左)鹹檸七 $28/ 個
在檸檬味 cream 上放新鮮青檸,賣相似足一杯鹹檸!第一啖味道鹹鹹地,之後又有七喜的甜味,感覺好得意。
(右)菠蘿油 $28/ 個
上層造成菠蘿皮,加上厚切牛油,同真‧菠蘿油一樣咁邪惡!底層由麵包變成蛋糕,估唔到味道都好夾。


(左)好立克 $28/ 個
蛋糕上放滿以好立克造成的 cream、麥餅及好立克麥精糖,連蛋糕都以好立克製成,啖啖食出濃郁的麥芽味。
(右)奶醬多 $28/ 個
放滿細細多士再淋上煉奶,連 cream 都有淡淡的花生醬味。


(左)港式奶茶 $28/ 個
以奶茶造成頂層的 cream 及蛋糕,再灑上紅茶葉碎,茶味香濃,真係似飲奶茶一樣。
(右)紅豆冰 $28/ 個
厚厚的紅豆 cream 再放上紅豆粒,抹勻吃,紅豆味甚香,不會過甜。


凍檸賓
以焦糖檸檬、利賓納忌廉及利賓納軟糖在放上層,感覺夠晒繽紛,酸酸甜甜,得意!


凍檸茶
同樣有焦糖檸檬及紅茶製成的 cream,茶味香濃,又有檸檬的酸味,仲有原片檸檬和飲管做裝飾,搞笑!


「茶餐廳」系列不只賣相得意,內裏有乾坤,好似鹹檸及紅豆冰,蛋糕中間藏有話梅肉,另一款就藏紅豆蓉。


買一款「茶餐廳」系列 cupcake,附送一款由 Ben Sir 設計的廣東話旗仔,真係可以食 cake 學廣東話。


除 cupcake 外,Twinkle 的冬甩亦甚受 OL 歡迎,傳統綠茶朱古力伯爵茶味更有楓糖煙肉紅莓香草忌廉芝士草莓軟心忌廉口味,是店中的 Top 3。買冬甩更可以套餐價買一杯即磨咖啡,咖啡蓋造成 cupcake 形狀,賣相吸引。

(前)楓糖煙肉
甜冬甩就食得多,鹹鹹哋又幾過癮,楓煻的甜味中和煙肉的鹹,配咖啡一絕。
(中)紅莓香草忌廉芝士
無諗過香草加上 cream cheese 放在冬甩上,香軟 creamy,香草的獨特香味提升了紅莓乾的果味。
(後)草莓軟心忌廉
上層是草莓及忌廉,內藏草莓味乳酪,味道相當夾。

Twinkle Baker Decor
地址:尖沙咀東部麽地道 63 號好時中心 2 樓 282 號舖
電話:2114 0052
營業時間:星期一至五 8:30am-8pm,星期六及日 11:30am-8pm
註:冬甩單買 $12;一件自選冬甩配咖啡 $25、兩件自選冬甩配咖啡$32

文:Theo、攝:Ken

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more