做節、宵夜必備!懶人沙薑雞

發佈: 2016.09.13
文:




唐順興沙薑雞 $36
呢隻沙薑雞雖然係有多間燒味店的唐順興出品,但我喺「佳寶食品超級市場」的冷凍櫃內搵到佢!每包有一隻雞,包裝更標明係鮮宰鮮製。打開包裝袋,就發現裏面還有一個透明袋裝住隻雞及汁,雞的 size 唔算太大,但睇落足夠兩三人食,食用前要翻熱,可連透明袋放入微波爐叮熱,或整袋放落滾水浸熱,都算方便。


整熱完折袋,堅香!無呃你,香味同去燒味檔聞到的一樣,雞的表面顏色似豉油雞,淺啡色;雞頸雞腳仲喺度,貨真價實成隻畀晒你。



雖然係沙薑雞,但味道偏鹹,我覺得味道似鹽焗雞多啲!雞肉醃得好入味,見係雪藏雞,我以為會好嚡,卻比想像中嫩,用嚟做晚餐加碟菜配白飯一流。囂張啲嘅可以當宵夜配啤酒!唯一要注意的是,最好確定整隻雞是內、外全熱才打開透明袋,因若切開後才發現內裏唔熱再翻蒸就會好乾嚡。


售賣點:
佳寶食品超級市場
地址:屯門良德街 12 號海麗花園地下 18 號舖
電話:2322 0196
營業時間:7am-8:30pm

文:Froggie、攝:Nova

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more