高難度動作!維他奶 70 度倒插紅豆冰

發佈: 2016.09.14
文:

維他奶與紅豆冰已經唔係第一次玩 crossover,早前華星冰室亦試過,以紅豆冰加維他奶,代替花奶,係另一番味道。「美心香港地」玩得更盡,最近去幫襯,就發現呢款「高難度動作」紅豆冰!將原枝維他奶倒轉插進紅豆冰內,似足早前大熱、將啤酒倒插入伏特加沙冰的 cocktail 一樣,出位嘅賣相,一定係相機飲先啦!放心,玻璃樽有個小座固定,唔會跌爛倒瀉。

飲品名為「粒粒紅豆冰配支裝維他奶」,但沒有粒粒紅豆,只有紅豆蓉幼沙冰;無加花奶,以維他奶代替,甜度減咗啲,卻多了點點豆奶香,配搭不錯。除咗維他奶配紅豆冰,原來餐廳仲有 4 款樽裝飲品都玩倒插,貪得意試下啦!


粒粒紅豆冰配支裝維他奶 $34


雖然紅豆冰沒有粒粒紅豆,但飲落很順喉,不失紅豆味,加上維他奶的豆香,不錯。


除了粒粒紅豆冰配支裝維他奶,仲有 4 款大家由細飲到大的汽水玩倒插,過癮!



試咗草莓檸檬沙冰配支裝雪碧,味道甚似 Skittles 彩虹糖,又有檸檬清新酸味,好解渴。


美心香港地
地址:大角咀海泓道1號奧海城三期地下高層 65 號
電話:2758 5228
營業時間:7am-10pm
註:查詢熱綫 2101 1333

文、攝:Theo

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more