中秋食!月餅‧流心‧雪條

發佈: 2016.09.15
文:

咁有創意嘅雪條,係我最愛嘅手工雪條店 I See I See 出品。唔使問,一睇個樣就知係應節之選。記得舊年舖頭喺中秋期間推出楊桃碌柚味雪條,今年玩得更大,玩雪條 x 月餅!驟眼看,似將原個月餅塞入雪條內!中秋用嚟影相吸 like 贏晒!


Moonshot Icy Pop $58
老闆娘 Candice 覺得,月餅唔一定係圓形嘅,可以有其他形狀,於是特別將佢做成雪條,仲叫做 Moonshot,有獨特嘅意思!淺黃色的雪條層是 shortbread 味,微微帶甜卻無牛油膩感;中間的「月餅」其實是朱古力 mochi,餅模壓花很像真!雪藏後質感有點硬,回軟後 QQ 口感就來了!不過雪條亮點還在於夾心,咬一兩口即有流質夾心湧出來,原來係鹹蛋黃流心!鹹鹹哋又帶甜,好似食緊奶黃月餅咁!


雪條中的「月餅」,其實是朱古力 Mochi,喺冰櫃攞出嚟,回軟後煙煙韌韌,有濃郁朱古力味;餅模壓花精細,像真度高!


咬開雪條,即有鹹蛋黃流心流出來,鹹中帶甜,有蛋黃香和沙沙質感,過癮!


Berry Berry Nice $42
推出莓味雪條,以多種新鮮莓如士多啤梨、紅莓和藍莓炮製,一邊吃一邊嗒到原粒果肉;白色是 Greek Yogurt 味雪條,紅色是士多啤梨味,酸酸甜甜似食緊乳酪。


原粒果肉藏在雪條內,證明足料。

ISEE iSEE Handcrafted Icy Desserts

地址:銅鑼灣禮頓道 138 號希雲大廈 01 號舖
電話:2337 3361
營業時間:星期日至四 11:30am-10:30pm,星期五、六及公眾假期 11:30am-11:30pm
註:
(1) Moonshot Icy Pop 供應至 9 月 25 日。
(2) 於尖沙咀、山頂、金鐘、屯門、觀塘、奧海城、太古等設分店。

文:yo、攝:Pow

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【免費送🎁】Patisserie Tony Wong全新花形系列蛋糕!↓

↓立即拎走3款口味:芒果椰子+朱古力紅桑莓+柚子芝麻!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more