簡易 DIY!心心眼海膽沙律杯

發佈: 2016.09.17
文:

在家開 party,諗住整好嘢食畀朋友,唔想悶蛋無新意,不妨整個吸睛系海膽沙律杯,尊貴不失禮!將材料層層疊,超易整,包好食,色彩又繽紛,朋友們一定嘩嘩聲,相機食先,食得超開心!買海膽其實好方便,可以去日式超市買一盒海膽,Sogo 的海膽特別大片,鮮味又不腥。海膽好襯三文魚子,後者的鹹鮮可吊起海膽的甜味,配上帶甜的粟米、富豆香的日本豆腐及清爽的雜菜,撈有柚子味的日式芝麻醬,組合清新零舍夾!

材料:
海膽
日本青瓜片
日本豆腐
蟹柳
雜菜沙律
日本柚子芝麻醬
三文魚子
紫菜



做法:


1. 將日本青瓜切片,豆腐切粒,蟹柳拆絲。
2. 雜菜沙律浸一陣冰水,令雜菜爽口些。


3. 瀝乾水份後,淋上日本柚子芝麻醬再撈勻。




4. 預備高身透明杯,層層疊放上雜菜沙律、蟹柳、雜菜沙律、豆腐及粟米。

5. 將青瓜圍邊、鋪上三文魚子和海膽,放紫菜絲點綴即成!

備註:每種材料分量宜均勻,各分量按杯的大小而自由調控。

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【免費送🎁】Patisserie Tony Wong全新花形系列蛋糕!↓

↓立即拎走3款口味:芒果椰子+朱古力紅桑莓+柚子芝麻!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more