Hit 爆旺角 超多汁揀金黃炸蛋

發佈: 2016.09.20
文:


呢間位於旺角的「彈彈旦」,開張無耐已經擠滿人,唔使講魚蛋係主打。最特別係,店內標榜用馬來西亞入口的手打魚蛋, size 比香港的細,的的骰骰好鬼 cute。單係魚蛋的「膚色」就有兩種,有純白色的原味魚蛋和微黃色的日本天婦羅金黃炸蛋,前者似潮州白魚蛋,口感彈牙,有魚味無腥味;後者沾上薄粉漿炸,真係似天婦羅外皮,又薄又脆;兩者都可以就咁食,又可配搭醬汁。


講到醬汁,花款就多了,有初榨椰子油咖喱汁BBQ 肉鬆烤醬汁蒜香香辣汁黑胡椒海鮮醬汁芝士黑椒汁等,款款都咁有新鮮感,真係令人選擇困難症大發!


初榨椰子油咖喱汁魚蛋 $20(10粒)


魚蛋雖然細細粒,但好彈牙,有點似潮州魚蛋,有魚味卻不覺腥。配上自家調製的緬甸咖喱汁,屬小辣程度,咖喱香及椰子味卻極香濃,食完兩種的味道仍會留在口中唔散,正!


日本天婦羅金黃炸蛋 $20(10粒)


即叫即炸,是店內人氣之選。魚蛋沾咗粉漿炸,但粉漿超薄,無影響口感,好食!若嫌單調可加 $2 配任何一款醬汁,圖中所配的是新研製的芝士黑椒汁,芝味雖香,可惜食落比聞起來有距離,完全唔覺有黑椒辛辣味,如果兩者的味道能加強會更好。


彈彈旦
地址:旺角廣華街仁安大厦地下 14D 號舖
電話:9106 6530
營業時間:11am-11pm

文、攝:Froggie

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more