設計概念好窩心! 屋仔木咖啡羹

發佈: 2016.09.20
文:


相信好多人對沖咖啡嘅工具都有要求,個人首推原木製的,貪佢夠天然,而呢個用來裝豆的木匙,無論質感跟設計都同咖啡豆襯到絕。呢款咖啡豆木匙係由日本手沖咖啡工具品牌 Torch 出品,一式兩款分別為用胡桃木(深色)櫸木(淺色)製造,由日本神奈川縣小田原市的木匠人手打造。


Close up 啲睇,木紋好靚,也睇得出木匠手工精美。


咖啡羹並唔係一般見慣的圓形,反而四四方方,直立時睇落似間小屋!原來係設計師想表達「有咖啡的地方就像家」的意思,好有心思!


木匙羹都以 10 克為單位設計,可以用作量咖啡豆或咖啡粉,方便啡迷每次能準確地沖出一杯濃度剛剛好的咖啡。

TORCH 咖啡木匙
價錢(每個):¥ 1,728(連稅)
Size:WDH/13 x 4 x 4 cm
木匙羹可以網購,並直接寄香港,購買網址:
http://global.rakuten.com/zh-tw/store/select-penguin/item/kt01-902/


文:Froggie、攝:Ki、網絡圖片

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more