秋天來了!即刻食甘栗 + 焙茶芭菲

發佈: 2016.09.20
文:

去親「京林屋」,都係食抹茶乜乜乜,最近去到呢杯季節芭菲—甘栗焙茶芭菲。有芭菲一貫嘅繽紛,高高一杯,以啡色 tone 為主調,真係未食已感受到陣陣秋意!


甘栗焙茶芭菲 $98

層層疊,內有焙茶雪糕焙茶啫喱寒天白玉忌廉,淡黃色的就係京都丹波原粒甘栗,堆到滿一滿,齋食表層已經大滿足!芭菲中下層,仲有以原粒甘栗製成的栗子蓉、脆米和紅豆蓉,數下數下大概有 7 層咁多,好豐富啊!


上層堆滿焙茶雪糕、焙茶啫喱、白玉、忌廉及原粒京都丹波甘栗,睇見已經心動。


先嗒原粒栗子!好香好甜好粉好糯,仲食到濃郁栗香,下面的栗蓉也不用多說。焙茶雪糕濃濃的茶味,同栗子栗蓉一齊吃,唔會各自搶風頭之餘,味道又唔會過甜。栗蓉分量都幾多,加埋忌廉,口感稠稠的,好在有香口脆米平衡番,可見配搭落足心思。我會留番一塊焙茶啫喱作結尾,令茶味沖淡甜膩,讓回甘味留在口腔內,留住秋天。


甘栗焙茶芭菲內有 7 層,層次十足,分開食又得,夾埋一齊食又美味。


一口栗蓉配焙茶雪糕及白玉,感覺好 balanced。


京林屋
地址:銅鑼灣軒尼詩道 500 號希慎廣場 603-604 號舖
電話:3580 1838
營業時間:星期日至四 11:30am-10pm、星期五及六 11:30am-10:30pm

文、攝:Theo

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more