$25 平吃 25cm 海拔巨型彩虹冰

發佈: 2016.09.22
文:

睇下圖,每個為食鬼心中都有座彩虹刨冰山,我諗就係呢座啦。呢座海拔 20cm、闊度一樣係 20cm 嘅冰山,只賣 $25,賣相、體積同性價比都好吸引,15cm 高嘅細杯裝仲只係賣 $15,能夠平到無朋友,皆因它只限外賣,平銅鑼灣大坑 50% 咁多,真係無投訴呀。

呢間日式外賣店,主攻可樂餅日式便當,趁夏天推出刨冰,不過一直唔多起眼,不過佢啲刨冰係好嘢嚟㗎。因為店主梶山先生係超級老實人,就算是十多廿元嘅甜品,唔用 cheap cheap 材料,冰塊真係叫記者喜出望外,用日本瓶裝水雪㗎,一枝才雪到一塊冰,一塊冰又只可以做 3 杯左右嘅細杯裝,聽到我都戥梶山先生肉赤呀。不過,佢話日本水無乜雜質,結冰後晶瑩啲,貴啲都照用啦。

糖漿也不是在本地烘焙店買來嘅 cheap 貨,盒裝糖漿煉奶由日本寄來,係當地菓子店常用的品牌,有荔枝、抹茶、巨峰、白桃、芒果、哈密瓜、蜜柑、咖啡、士多啤梨等口味,梶山先生下糖漿及煉奶唔會孤寒㗎,刨冰底部中間同面層都有落,刨冰啖啖都甜甜的,中間仲加了些乳酸味蒟蒻,等大家吃吃下有驚喜,哎唷!Sorry 囉,我係咪踢爆咗個「拾派」呀?


日式刨冰 $25 大
作為一個貪心精,一定要揀呢款,刨冰有 20cm 高、直徑約 20cm,好大碗。底部、中間及面層都有齊荔枝、抹茶、巨峰、白桃、芒果、哈密瓜及士多啤梨的糖漿,七彩顏色好吸引,刨冰中間仲有酸酸甜甜的日本蒟蒻、碗邊仲會放生果,同款刨冰喺銅鑼灣或者大坑刨冰店吃,$50 都未必得,呢度真係激平呀。


抹茶刨冰 $15 小、$20 中
小杯都有差不多 5、6 吋高,抹茶糖漿甜中帶甘,面層仲會撒點抹茶粉。


巨峰刨冰 $15 小、$20 中
梶山先生高度推介這款,底部及面層都有巨峰提子味糖漿及煉奶。


店主 梶山正裕
他說刨冰很多日本小店都有賣,做法唔難,他只想跟足正宗做,以日本枝裝水雪成冰塊,再刨成碎冰,配多層的日本糖漿,成本唔算低但賣價卻便宜。


Red Penguin

地址:炮台山京華道 9 - 12 號地舖
電話:2797 8777
營業時間:8am - 8pm,星期日休息
收費:只收現金,不設加一
交通:港鐵炮台山站 A 出口,步行 5 分鐘
泊車:英皇道 121 號 $25 hr
平均消費:$20

(原文摘自 U Magazine ISSUE 564)

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more