老外推介 TOP 3 日本必食餐廳

發佈: 2016.09.25
文:

每年世界旅遊網站 TripAdvisor (日本網站)都會公布由外國人眼中最愛的 30 間日本食店,今年結果有點出乎意料,不再集中於大家熟悉的星級食店或日式料理和牛壽司,尤其是頭 3 位,都是一些地道小店,又或是外國人開設的餐廳,算係有啲新鮮感,睇下你喜唔喜歡?










Top 1:最地道親切感平安樂
無諗過,喺外國人眼中,第一名居然係日式中華料理「平安樂」!上年都只係第 4 名,好多老外都覺得店主兩夫婦態度好親切,環境舒服,好似有種返到屋企嘅感覺。至於食物,肉片炒雜菜飯、鐵板雜菇豆腐及冷盤小食都係佢哋至愛,而且仲可以應客人要求炮製餐牌上無的食物。由食物到環境都可以體會最地道的日本文化。


平安樂
地址:岐阜県高山市天満町 6-7-2
電話:0577-32-3078
營業時間:11:30am - 1pm 及 5pm - 9pm
相片來源:goo.gl/AKSkMV










Top 2:熊仔出沒注意 KUMA KAFE
去日本未必要食日式料理,有時外老都想食家鄉菜,在大阪有間由澳洲人 PAUL 開的 cafe「KUMA KAFE」,除咗有大個面盤的 pizza 外,仲有熊仔造型的飲品及甜品,門口仲有隻大熊仔做生招牌畀食客影相呃 like。好多去過的外國人都話,老闆好 nice,會與客人分享他的生活趣事,而且仲會介紹有乜好食好玩。


KUMA KAFE
地址:大阪府大阪市港区築港 4-4-15
電話:06-6572-2450
營業時間:12nn - 7pm
相片來源:goo.gl/k4zLPk










Top 3:夜貓子最愛 餃々 三条木屋町店
老外去京都,除咗去睇寺廟之外,夜晚就最愛蒲呢間「餃々 三条木屋町店」,收舖時間夠夜,適合唔想早瞓的遊客,餃子款式特別多,尤其係蝦、蟹、咖喱包成的餃子最受外國人歡迎,餐牌又有英文翻譯,唔怕唔識落 order。不過講到點解會成為老外聚腳地,佢哋話係因為店員夠熱情又充滿活力,氣氛一流,所以不時見到店外有人龍。


餃々 三条木屋町店
地址:京都府京都市中京区木屋町三条下ル石屋町 117
電話:075-251-0056
營業時間:5pm - 2am
相片來源:goo.gl/Fbkzd4

資料及圖片來源:goo.gl/TQGH03

文:Theo

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more