王宗堯化身阿飛 咸檸7up X 元朗食街 一分鐘溝到

發佈: 2016.09.30
文:

阿飛王宗堯決定要與阿珍尋訪港、九、新界的特色美食,上回吃遍東大街,今回走入元朗美食集中地的元朗鳳琴街與鳳攸南街,中、日、泰、四川、意式、西班牙等等菜式應有盡有,阿飛都要介紹番:「咸檸7up的經典味道,配咩食物都咁爽,一分鐘溝到無難度!!」

鑊氣十足


楊州炒飯 $48
這裡美食繁多,而且阿珍喜愛食炒飯,有蝦、有叉燒仲有蛋的楊州炒飯就最啱,炒飯材料十足,碟頭大鑊氣夠,炒飯粒粒分明,你一啖我一啖,叫杯阿飛超爽的咸檸7up,一啖透心涼,食到好滋味,令滋味Level Up!


八斗大廚食堂
地址:元朗鳳琴街22號金龍樓地下16號舖
電話:2442 9001

情調西菜

黑松露磨菇意大利飯 $138
以黑松露、鮮白菌及鮮冬菇煮成的黑松醣磨菇意大利飯,用上鮮冬菇,令整個意大利飯的菇菌味道更香濃,另外配上沙律菜,一濃一清的口感非常合拍,這裡充滿浪漫情調,飲住咸檸7up一邊談談情就最好不過了。


Chow Chow Café
地址:元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下24號舖
電話:2327 2345

秘製心思

自家秘製豬手 $158

原來秘製豬手每日只有6隻,手快有手慢無!大大隻的豬手以甘筍、洋蔥、黑椒的汁醃製,烤焗2小時,再配上自家製的蒜蓉辣醬、特色醬油及芥末,豬手烤得皮脆肉嫩,飲住杯清爽的咸檸7up,食得特別暢快!


飯噠仕迪Fantastic
地址:元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下4-5號舖
電話:2789 8810

特式滋味


西班牙式炆豬手肉腸三角豆 $158

炆燉菜是西班牙菜的特式,這款豬手用紅酒、番茄以西式煮法用3個小時炆燉而成,加上西班牙肉腸、鷹咀豆,豬手軟腍,鹹香味濃的口感,令人一試愛上,再來一杯咸檸7up,清新味蕾,爽上加爽!


Granada
地址:元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下13號舖
電話:2899 2787

泰式風味

泰式鮮蝦柚子沙律 $68

由泰國金柚、鮮蝦加上自家製的泰式沙律汁,沙律面灑了不少炸得香脆的椰絲,甘柚啖啖爆汁,蝦的鮮味彈牙,椰絲香脆惹味,令整個沙律口感層次豐富,再配一杯咸檸7up,誘發你激爽味蕾,「檸」舍爽!


小茄子
地址:元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下11-12號舖
電話:2442 3399

和風片片

大阪芝麻雞翼 $48
以秘製醬汁將雞全翼醃過夜,然後炸香,再加入芝麻,一咬就發現雞翼的皮炸得薄而脆,肉質非常嫩滑,肉汁四溢,加上芝麻的香味,真的食完一隻又一隻,一邊食炸物一邊飲清爽的咸檸7up,透心涼又夠氣,認真爽!


大阪日本料理
地址:元朗鳳琴街18號玉龍樓地下3&6號舖
電話:2478 6478

香辣惹味


四川麻辣雞煲 $188
這裡選用肉厚,雞味濃的龍崗雞,雞煲以洋蔥、芫茜及秘製雞醬即叫即煮,客人更可因應個人喜好,選擇大、中、小、微辣,雞肉嫩滑入味,麻辣惹味,食辣絕對不能沒有咸檸7up,味蕾刺激過後飲一啖潤喉解渴,中和辣味,清爽快感十分過癮!


來來重慶雞煲
地址:元朗鳳琴街18號玉龍樓地下2&7號舖
電話:2478 8932

食勻鳳琴街與鳳攸南街 阿飛讚好!
單是鳳琴街及鳳攸南街,尤如一個小社區,美食種類多元化,而且價錢豐儉由人,品嚐各國美食之餘,記得加番杯咸檸7up,清爽暢快,又夠涼透心。下次阿飛更會帶大家到佐敦搵食,欲知美食如何,記得留意喇!



7up至爽指數:

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【免費送🎁】Patisserie Tony Wong全新花形系列蛋糕!↓

↓立即拎走3款口味:芒果椰子+朱古力紅桑莓+柚子芝麻!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more