難得寧靜 旺角隱秘舒服 Cafe

發佈: 2016.09.25
文:

呢間位於西洋菜南街的上樓 Cafe 叫 storerooms no.3,個名好特別,而且規矩多多,例如:不喧嘩、不建議 3 人以上到訪。八八卦卦問老闆,點解有咁奇特嘅規矩,佢話人多時聲浪有機會影響大家,覺得 1 至 2 人來最合宜。佢希望喺嘈吵的旺角區,能提供一個舒服好又安靜的環境給大家休息!好偉大嘅構思!


店內裝修簡約,只有一張可以坐 6 人的大枱及兩旁的長木凳,燈光偏黃偏昏暗,其餘的光綫主要靠一排大窗採光,今人放鬆。


天花掛着的風鈴,叮叮叮,令人感覺放鬆舒服。店內除了提供音樂和書本給客人消閒,亦有售賣一些日本書籍及精品,真係話咁易 hea 一個下晝。


甜點和飲品都有法則!例如:吃後不會有飽滯感;不加雪糕、忌廉及不花巧等,而且更是不定期限量供應,食唔食到真係要睇緣份。




反烤蘋果批 $48
蘋果批上鋪滿煮腍咗嘅蘋果肉,入口先是一股肉桂香及蘋果的酸味,但當食完時留在口裏的卻是真‧蘋果的甜味,甜而不膩,好清新!


自家製玫瑰咖啡 $42
玫瑰咖啡濃淡適中,但可惜玫瑰味唔太明顯,只能當普通的 Latte 飲。


storerooms no.3
地址:旺角西洋菜南街 42-44 號 3 樓
電話: 2426 6789(不設訂位)
營業時間:2pm-10pm

文、攝:Froggie

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more