心心眼!樽仔幻彩台飲

發佈: 2016.09.25
文:


相信近期大家都見過唔少以蝶豆花為主題的特飲,紫藍色漸層 tone,感覺好少女。台飲店「歇腳亭」的蝶豆花系列就加咗個超夢幻的主題「Space Fantasy」,突然間多咗份宇宙的神秘感!系列飲品有加入鳯梨果的「星河鳯梨冰」、有青檸的「蝶豆花檸茶」、加了奶的「星雲醇奶茶」及綜合 Q 果的「彩色星群冰」共 4 款,藍藍紫紫好鬼靚,每款都飲到蝶豆花的清淡花香,相比一般只有蝶豆花的特飲更討好。

此外,舖頭亦捉緊夏天尾巴,推出兩款藍柑橘系列特飲「Tropical Style」。同樣玩漸層,又藍又綠又橙,好似同陽光玩緊遊戲。藍藍綠綠的「海洋青檸水晶」甜中帶青檸的酸,至於藍配橙嘅「陽光甜橙水晶」,感覺好夏天,加上肥肥膠樽裝設計,方便去到邊飲到邊。


星河鳯梨冰 $32
蝶豆花沙冰加上鳳梨水與果肉碎,感覺好 fresh。


蝶豆花檸茶 $32
青檸的酸酸甜甜帶出蝶豆花的花香。


星雲醇奶茶 $32
Baby bule 色 tone,蝶豆花加奶,味道有點像淡淡的椰漿。


彩色星群冰 $32
紅與白的綜合 Q 果加上紫色的蝶豆花,意境好似睇緊日落西山的感覺。


海洋青檸水晶 $32
賣相好似藍天與白雲,非常夏天。


陽光甜橙水晶 $32
帶黃的甜橙加上藍柑橘的藍,中間撞出綠色,搖一搖全變綠,幾好玩。


歇腳亭 Sharetea
地址:銅鑼灣謝斐道 518 號渣菲大廈地下 A 舖
電話:2321 7388
營業時間:星期一至日 11am - 10pm

文、攝:Theo

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more