女生專屬 靚靚 macaron 雪糕

發佈: 2016.09.28
文:



恕我孤陋寡聞,我都係最近先知 PAUL LAFAYET 有雪糕賣。雪糕有 2 款 ,一款係將雪糕夾在 macaron 中間,變成 macaron 雪糕三文治;另一款就係脆筒。脆筒最得意嘅地方係 topping,以往會以食用花點綴,好討女孩歡心;最近就將食用花換成芒果茉莉花味 macaron,雪糕造型好似戴咗一頂帽嘅淑女咁,一樣咁 elegant。


Creme brulee 雪糕 $40
Macaron 得半塊,不似平日的有兩層,如果可以做成 mini 版更好!雪糕有大約 6 個口味選擇,條件反射揀鎮店之寶口味——Creme Brulee。從外觀睇,顏色幾乎同燉蛋一樣,與焦糖啡色混合,亦看到粒粒呍呢嗱籽。入口質感軟滑,充滿呍呢嗱香味,可惜焦糖味唔明顯,而且整體味道比一般焦糖燉蛋甜,都係食番 Creme brulee!


玫瑰雪糕 $30
真心驚喜!粉紅色的雪糕有玫瑰香味,食落玫瑰味唔會太濃,最難得係唔假;加上雪糕混合了碎玫瑰花瓣,感覺柔和且愈食愈香。



奶茶雪糕 $40
雖然標明是港式奶茶,但茶味似英式,茶澀味重,但優點在於唔膩,配合甜甜的 macaron 食啱啱好。


PAUL LAFAYET
地址:屯門屯隆街 3 號屯門市廣場一期 1 樓 Kiosk 2 號舖
電話:2411 1211
營業時間: 11am-10pm


文、攝:Froggie

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【免費送🎁】Patisserie Tony Wong全新花形系列蛋糕!↓

↓立即拎走3款口味:芒果椰子+朱古力紅桑莓+柚子芝麻!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more