最近日本蘋果飲品 邊枝最好飲?

發佈: 2016.09.28
文:


今次一口氣揀咗「Asahi 三矢青森蘋果梳打」、「Sangaria 粒粒蘋果汁」、「Itonen 蘋果汁」、「Lipton 蘋果茶 」及「伊藤園雜果蘋果汁」,雖然每枝都以蘋果做主打,試過後發現其實每枝的蘋果味道都唔同!有啲清淡,有啲濃郁兼帶苦澀,唔想中伏,快睇試飲報告。


Asahi 三矢青森蘋果梳打 $14.9
雖然成分中只有 2% 蘋果汁,色澤較淺似寶礦力,但打開瓶蓋己經聞到陣陣青森蘋果的清香,可能加了梳打,飲落蘋果味偏淡,但氣泡十足,都幾解渴。
蘋果味指數:★★(以 5 分最高)


Sangaria 粒粒蘋果汁 $14.9
同樣以青森蘋果作賣點,當中有 10% 果汁,色澤較淺,但飲落蘋果味幾濃,酸酸甜甜,味道都幾天然。最正係有粒粒椰果肉。(點解唔係蘋果肉嘅?)
蘋果味指數:★★★


Itonen 蘋果汁 $14.9
標榜 100% 蘋果濃縮還原,感覺上好似幾靠得住!先飲到蘋果的清甜味,後勁仲帶微微苦澀,蘋果味好濃厚,好足料。
蘋果味指數:★★★★


Lipton 蘋果茶 $14.9
Lipton 果味茶水準一向都唔錯,今次呢款蘋果茶就係近排吃貨最推祟的;飲落清甜,茶不是太苦,蘋果香會在口腔遊走一陣子,不過有啲似飲緊蘋果茶包沖泡的茶。
蘋果味指數:★★1/2


伊藤園雜果蘋果汁 $14.9
呢款混合了蘋果、橙、桃、提子及菠蘿的雜果特飲,甜中帶酸,雖然係有雜果,但隱若都飲到蘋果的清甜味,感覺好清新,夠醒胃。當然蘋果味唔會太突出啦!
蘋果味指數:★1/2

售賣點:Circle K 便利店

文:Theo、攝:Pow

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more