中環 OL 私伙推介 阿媽 Feel 兩餸飯 + 老火湯

發佈: 2016.09.30
文:


要食平啲啲,代價就係花少少腳骨力。茶記其實喺中上環交界嘅畢街。個名好平實,叫「上環食堂茶餐廳」。舖仔細細,裝修都好平實,比一般茶記更簡單,但在中午時分,一樣質滿中環儷人,店外外賣的人更多。店中呢?放滿大量包好的飯盒,準備送到附近寫字樓。


食物亦唔似中環的茶餐廳般多選擇,每天有 6 款餸菜選擇,全屬阿媽煮的住家味道,今日就有鳳爪蒸排骨、翠肉瓜燒腩、蒜蓉菜心、欖菜肉鬆豆角及香煎瓜子等,真係極有家常 feel!菜式天天轉,食足一星期都唔厭,2 餸飯 $40,3 餸飯 $50,好抵!外賣盒更唔額外收錢,自取仲減 $2,難怪逼爆。


三餸一湯 $50
最適合三心兩意嘅人,我揀咗鳳爪蒸排骨脆肉瓜燒腩蒜蓉菜心


無味精唔等於無味,鳳爪排骨醃得好夠味;翠肉瓜炒得啱啱好,唔會過熟過腍,口感好爽脆。分量亦唔少,OL 會覺得多㖭!


兩餸一湯 $40
欖菜肉鬆豆角香煎瓜子䱽;䱽魚原條上,至於底下就鋪滿豆角,一啲都唔孤寒。䱽魚魚肉唔霉,食得出魚的鮮味;至於豆角就同翠肉瓜一樣,火候剛好,媽媽的味道 。


是日例湯係西洋菜南北杏生魚豬骨湯,味道雖然偏淡,但好順喉,飲得出有生魚及豬骨味,唔似外面的味精湯一味死鹹。


上環食堂茶餐廳
地址:上環畢街 3 號地舖
電話:2608 2648、2628 2802
營業時間:11am-8:30pm

文、攝:Froggie

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【免費送🎁】Patisserie Tony Wong全新花形系列蛋糕!↓

↓立即拎走3款口味:芒果椰子+朱古力紅桑莓+柚子芝麻!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more