率先試!MOS BURGER 十週年黃金鰈漢堡

發佈: 2016.09.30
文:

聽「黃金鰈」個名好似好架勢,其實即係我哋香港人叫開嘅「比目魚」。日本人多數用醬汁煮或 乾脆作 sashimi 食,而 MOS BURGER 今次就將肉質嫩滑嘅鰈魚灑上椰絲再拎去炸!食法都幾創新喎!


解構一下個包,由底層數起:漢堡包、芥末醬、生菜、番茄、主角鰈魚、他他醬、日式醬油汁,以及最後嘅漢堡包。


黃金鰈漢堡 $25/個 (旺角朗豪坊 $26/個)

睇下實物,當然無宣傳圖片咁誇張!都算足料,鰈魚沾上炸漿,外層脆脆哋,魚肉依然嫩滑,有魚油香味,惟外層炸粉略嫌過厚,扣咗少少分。不過,加咗酸甜嘅他他醬及日式醬油汁,仲有番茄及生菜,感覺清新,膩滯感大減。


MOS BURGER
地址:北角英皇道 560 號健威坊高層地下 U4, U5 及 U38 號舖
電話:2698 7311
營業時間:8am-10pm
註:黃金鰈漢堡於 10 月 3 日至 11 月中於全綫分店供應

文:Joyce、攝:Ray

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more