食咗當去咗!掃 15 間台灣農莊小食

發佈: 2016.09.30
文:

台灣人食得健康天然,難怪咁多人都讚台妹台仔高質,更多人專程搵台灣養生美食。今日同明日一連兩日去荷里活廣場舉辦的「台灣農莊養生美食節 @ 荷里活廣場」,就可以一次過試晒 15 家環台知名農莊嘅出品,另外仲有成 28 款天然手工果醋、當造時令水果等等,一次過食晒,當去咗轉台灣。

先講講養生小吃,農莊「卓也小屋」特製薑黃麵綫及客家小漢堡;「富休閒農場」就有自家種植的有機文旦柚子,炮製出柚香石頭餅及香檸柚子茶,秋天飲潤喉止咳;仲有仲有,「頭城休閒農場」用五色食材製作的酒釀五色丸子,能調理五臟六腑,走一轉,好似嚟咗一場天然食療之旅。

此外,美食節亮點仲有各家農莊聯同「蜜釀工坊」crossover 推出的 28 款無添加天然水果醋,有的更用雪山山脈的泉水及精純蜂蜜製作,當中必試極罕有百香果醋及火龍果醋。於美食節期間只要捐款 $20 給「港澳台灣慈善基金會有限公司」,即可換領一份美食及一款果醋,下午 1 時起至額滿即止,做善事又有得食好東西,好有意義。


三富休閒農場炮製「柚香石頭餅及香檸柚子茶」


小崇果園製作「愛文芒果冰」


台灣休閒農業發展協會製作「八角烏龍蛋」


台灣休閒農業發展協會製作「芝麻三星葱油餅」


美食節可嘗 28 款台灣天然水果醋


在現場玩「夜市套圈圈」遊戲,有機會獲天然維他命果水一杯。


清境空中花園製作「香甜蘋果酥」

台灣農莊養生美食節 @ 荷里活廣場
日期:10 月 1 日至10 月 2 日
時間:1pm-7pm
地點:鑽石山荷里活廣場一樓明星廣場
電話: 2118 8811

文:Celia、相:相關機構

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more