阿元x 蝦叔叔 限定台味蝦扯蛋

發佈: 2016.11.01
文:


介紹番,今次同阿元合作的「蝦叔叔」,早前喺港台都好 hit ,「蝦叔叔」最出名的就是大尾蝦酥,將整隻大尾蝦用低溫真空慢炸而成,原隻啪過癮之餘,仲好脆口,更保留了蝦的原味,每次都吃不停口。最近台灣餐廳「阿元來了」就同蝦叔叔玩聯乘,推出兩款加入蝦酥炮製的小食。


蝦扯蛋 $30
個名好搞笑!底層係攪碎的皮蛋豆腐,面層滿是碎蝦酥,再插上原隻大尾蝦酥,賣相先聲奪人!食之前將蝦酥與皮蛋豆腐拌勻,入口除了感受到豆腐的滑、皮蛋的爽外,更有蝦酥的香酥脆及滿滿的蝦味,惹味得來又有豐富口感,同蝦酥一樣吃不停口!


芝士蝦鬆蛋餅 $25
以台灣蛋餅皮包着原片芝士及大量大尾蝦酥碎,芝士呈半融狀態,好邪惡!淋上台灣醬油膏,鹹鹹甜甜,味道好台灣!溫馨提示一下,呢兩款小食只限定到 11 月中,而蛋餅更是每日下午5:30後才有得食,記得留意。


阿元來了
地址: 西環西營盤第三街73號地鋪
電話:3579 2460
營業時間:星期二至日 11:00am-10:00pm、逢星期一休息


攝、文:Froggie

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more