全部都係膽!海膽外賣丼屋

發佈: 2016.11.01
文:

舖頭大廚兼老闆劉先生做日本菜近 20 年,識落不少供貨商,今次開店避用 supplier,直接跟各國海膽的本港代理取頭手貨,開業之初,更每朝 4am、5am 到機場揀頭手靚膽,只取 A 級貨,跟葵廣那些丼屋用揀完揀剩的第二、三輪貨看高一綫。

原隻加拿大活海膽 $268 隻(試食價)
提早預訂可以吃到原隻活膽、可致電查詢供應情況。
原板加拿大海膽拖羅三文魚籽 $298(配湯)
用上一板約 120g 的加拿大海膽加上築地來的中拖羅及三文魚籽,海膽鮮甜 creamy,拖羅富油香又有魚味。


日本活粒貝 $238 隻
入秋後貝類當造,不時有北海道貨,即叫即開,貝味甜又爽口。
最勁係跟高檔日本料理看齊,連原隻的日本、加拿大活海膽都可以預訂到,最細隻都重 150g,成個網球咁大,定價比餐廳平 3 成。海膽款式多,由高貴的北海道根室海膽、到中價的加拿大、加州、韓國紫海膽,甚至平民點的韓國馬糞膽都有,絕不入冷藏的海膽,豐險由人。除原板海膽外,師傅仲用不同海膽炮製 47 款刺身丼飯、壽司等,橙澄澄嘅海膽,好誘惑呀。
日本赤馬糞海膽軍艦 $68 件
赤馬糞分量不少,它鮮甜度高,乾身不化水,海膽味濃郁富 after taste。
Belon 000000 $128 隻
即叫即開,蠔味重,尾段有悠長金屬味。
韓國馬糞 $88 板(約 80g)
這款鮮甜度、海水味適中,口感結實。
原板日本馬糞海膽 時價(約 $1,380 板)
直接從海膽代理處拿來,常用來自根室或北海道的,屬 A grade「弁」級的,鮮甜度最高。
海膽屋
地址:上環永樂街 28-34 號地下 A 舖(港鐵上環站 A2 出口)
電話:2409 2409
營業時間:12nn - 10pm

文:Sieg 攝:ken
(原文摘自 U Magazine ISSUE 571)
【相關報導】
霸氣外露!原隻松葉蟹配拉麵

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more