清!甜!爽!滑!原個即食椰皇啫喱

發佈: 2016.11.02
文:

既然 frd 子講到咁好食,即刻去油麻地果欄買來試味!椰皇叫做「香椰子果凍(Coconut Jelly)」,放在發泡膠箱的生果堆旁邊,如果唔留意的話,好難發現!

香椰子果凍放在生果檔旁,不起眼,要多加留意先發現到。
香椰子果凍(Coconut Jelly) $25 (a)
真空包裝,乾淨衞生之餘,方便隨時食。
除咗真空密封包裝,外表同普通的椰皇無分別;拆開袋,發現椰皇有個開口,唔使大力用刀劈!輕易揭開,內有乾坤!唔止椰皇水,有用椰皇水製成的啫喱,仲有已挖出的椰皇果肉,係一個甜品!
啫喱夠清甜滑嘟嘟,果肉又夠爽滑,好好食。
吃一啖,心心眼即現,啫喱充滿椰皇的清甜,果肉又爽又滑,食完清爽涼浸浸,甜甜哋喺秋天食又覺滋潤,忍唔住掃咗幾個,同屋企人開心 share。
【相關報導】
貪心鬼最啱!韓風鴛鴦樽特飲
靚靚玻璃杯 + 扭蛋朱古力 自製 Lady M 熱朱
同場加映:提子 Size 奇異果
食完椰皇啫喱,又有新發現!呢盒來自法國的「 BB 奇異果」,size 只有一粒提子咁大,重點係來自法國,質素應該唔差。
BB 奇異果 $35(b)
外形好似一粒青提子,切開會見到奇異果籽及淺綠色的芯;食落好清甜,有奇異果的香味,但又無奇異果的澀味,好食過大個的奇異果。
(a) 伍記欄
地址:油麻地石龍街 1 號
電話:6536 6332
營業時間:9:30am-7pm
(b) 欄之選
地址:油麻地石龍街 1 號
電話:9095 5470
營業時間:10am-7pm
文:Theo 攝:Jay
【相關報導】
救命啊!葵廣喪飲藍紫血包
便利店獨家 超多口味日本樂天甜品


歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more