隱密發現!伊斯蘭餐廳有平茶飲?

發佈: 2016.11.02
文:

餐廳環境似一間 canteen 多過酒樓,未來過真係走漏眼!
行過愛群道,相信都見過呢幢伊斯蘭中心,神神秘秘,仲估唔到裏面原來暗藏一間茶樓!這是一間位於伊斯蘭教會內、充滿宗教氣息的餐廳,用餐途中,經常會傳來頌經的聲音,餐廳中午竟然供應點心!粵式點心及炒粉麵的價錢十分大眾化,聽聞餐廳的肉類都先向麥加禱告再屠宰,這個過程叫 Halal,為食物增添點點宗教色彩。
大堂一角有點心車,牆上貼上食物的種類及價錢,大多數是 $13 至 $17 不等,真係平絕港島區。$17 蝦餃,一籠有 3 隻,餃皮通透,餡料飽滿,蝦肉清爽,水準好過坊間不少酒樓。用雞肉代替豬肉的燒賣,少了份油香,但吃起來更健康。北菇雞包用生料來包,蒸出來外皮沒有沾上倒汗水,清怡可口。
蝦餃皇 $17
北菇雞包 $13
其餘炸的點心也做得不錯,像鮮蝦韮菜餃、酥炸雞肉角、咖喱牛肉角等,炸得酥香,不太油,好鬆脆。腸粉顯然不是師傅拿手之物,腸粉米香不足,牛肉及蝦肉味道也不出眾。除了點心,炒粉麵都做得不錯,牛河炒得乾身,碟底不太油,河粉推得夠散,豉油上色平均,略嫌鑊氣未夠。
炸點心款式有 酥炸雞肉角咖喱牛肉角等。
乾炒牛河 $36
鮮蝦腸粉 $17
點心基本上都 under $20,炒粉麵才三十多元,絕對是驚喜私竇。不過,如果閣下並非回教徒,只限星期一至四才可以幫襯,因為星期五至日只招呼信眾,想食要留意!
伊斯蘭中心餐廳
地址︰灣仔愛群道 40 號伊斯蘭中心 5 樓
電話︰2834 8211
營業時間︰10am - 9pm
註:點心供應時間 10am-3pm
文、攝︰美食焚化爐
【相關報導】
90 分鐘食唔晒!京川滬點心放題
賣萌!海陸空動物點心

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more