得意茶記 用普洱沖檸茶朱古力

發佈: 2016.11.02
文:

荃灣呢間叫「普洱」的小店,雖然打正旗號賣普洱,但佢唔係一間茶行,而係一間茶餐廳!更估唔到係,呢間茶記大部分飲品都係以普洱做 base,好有新鮮感喎!
【相關報導】
檸檬普洱 $18
好似檸茶,除咗普通版本,仲有檸檬普洱。用普洱做茶底,比一般紅茶多好多泡,未篤檸檬先飲一啖,普洱茶味好出!篤完檸檬後,味道變得又濃又澀,但就普通檸茶多醇厚,好飲。
(左)朱古力普洱、(右)芝麻普洱 各 $18
朱古力與普洱混合,匪夷所思!味道竟然出奇地唔怪!有突出的茶味,相對朱古力味無咁甜;真係要唱番句維他朱奶歌:「啱味!啱晒你!」
芝麻普洱杯底非常多芝麻碎,但原來芝麻加普洱的味道竟然有 8 成似奶茶,沒有太濃的茶味,但就有芝麻香。
【相關報導】
旺中無敵台飲 芋圓 x 珍珠奶茶
女神之聖物!BB 奶樽奶茶
紫米糯米香茶 $18
味道很淡,要極仔細嗒才 feel 到茶及糯米味,並食埋杯底的紫米才可增加米香,雖然飲時覺得味道似淡味奶水,但飲完竟然有淡淡茶味 aftertaste。
普洱
地址:荃灣大壩街 59 號地舖
電話:2499 4882
營業時間:7am-11pm
文:攝:Froggie
【相關報導】
唔該,外賣走杯
貪心鬼最啱!韓風鴛鴦樽特飲

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more