$88 印度自助餐 任食咖喱春卷烤餅

發佈: 2016.11.03
文:

呢個咁得意嘅自助午餐,係中環人報料㗎!打理呢間印度餐廳的全是印度人,空間唔算好大,大約有 30 個座位,但有梳化有枱布,牆上有油畫點綴,都算 cozy 舒服。話明自助餐,食物都放在自助餐桌上任取,前菜主菜加甜品共約 20 款選擇;中午時段擠滿中環白領,亦不乏印度鄉里。
【相關報導】
隱密發現!伊斯蘭餐廳有平茶飲?
講起印度菜,首選一定係咖喱;自助餐枱上就有咖喱雞、咖喱魚、咖喱薯仔及雞蛋等共 7 款可選擇,用爐㷫住熱辣辣;每款咖喱都有唔同個性,味道唔算好辣,但就充滿印度香料味,香味層次十足,味道與我喺印度食到的一樣。
(左上)奶油咖喱雞、(左下)烤雞肉、(右上)咖喱魚、(右下)咖喱雞蛋
個人比較喜歡奶油咖喱雞及烤雞肉,奶油咖喱醬汁較 creamy ,雞肉唔嚡口,咖喱魚和雞蛋很惹味,送飯一流!
(左)薯蓉咖喱角、(右下)炸蔬菜、(右上)炸春卷
除了有咖喱外,亦有炸物,最特別是薯蓉咖喱角,切開全是薯仔粒、薯蓉及菜粒以及香料粒,雖然略嫌皮過厚,但卻充滿薯味,值得一試。
【相關報導】
中環人秘點!$110 半山靚景 Buffet
要數咖喱的絕配,一定係飯,呢度就有兩款,分別係黃飯(圖左)及蒸飯(圖右),兩款都係印度米煮成,粒粒分明且乾爽。
咖喱另一最佳拍檔—— 烤餅,亦有原味及蒜蓉味兩款,做得厚薄適中、外脆內軟,好好食。
甜湯圓
無錯!呢粒係印度式湯圓!味道很甜很甜!以糖水浸着,味道似椰糖,好特別。
Rang Mahal
地址:中環皇后大道中 118 號 2 樓
電話:2577 6969
營業時間:11am–3pm、6pm–11pm
註:1 午市自助餐 每位 $88(設加一)
2 除了自助餐外,下午亦可選擇 set lunch ,價錢由 $62-$72。
文:Froggie 攝:Lok
【相關報導】
幸福感滿瀉!摩天輪下午茶
3 小時韓式 Brunch 任食炸雞年糕五花腩


歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more