自己 Shake!好玩韓風 Cocktail

發佈: 2016.11.05
文:

一向搞作多多的韓食店 The Joomak,菜式驚喜滿滿,最近仲玩埋可以自己 shake cocktail,等客人可以趁機扮吓 Bartender 調酒,好好玩!

【相關報導】
呢個韓 shhe有兩款,分別是限定10-11月推出的「藍莓‧韓shark」及明年2月推出的「荔枝‧韓shark」。只要依照店員指示,將預備好的配料,好似「藍莓‧韓shark」,先將鮮藍莓肉與薄荷葉搗碎,再把藍莓糖漿、Rum酒,倒入調校杯中,shark幾吓,最後加埋梳打水,簡單幾個步驟就完成,完全冇難度,自己cocktail自己調,特別好飲。
藍莓‧韓 shake $128(推出日期:即日至 11 月尾)
鮮藍莓及糖漿的酸甜,中和了 Rum 酒的嗆喉感,加埋梳打水非常容易入口;不自覺飲得太快,有幾分醉意。
侍應會將藍莓‧韓 shake 材料端上桌,有 鮮藍莓肉、薄荷葉、藍莓糖漿、Rum 酒梳打水,只要幾個步驟,就可以shake 啱自己口味的 cocktail。
完全零難度,只要跟足店員指示,再 shake 幾就搞掂,仲可以拍片放上網吸 like。
荔枝‧韓 shake $128(推出日期:2017 年 2 月)
材料有原粒鮮荔枝肉、荔枝糖漿、伏特加、梳打水及爆谷,步驟與「藍莓‧韓 shake」差不多,不過加入梳打水後再加埋爆谷。飲落比起「藍莓‧韓 shake」更甜,荔枝味感覺好清新,酒味不是太濃,適合女生飲。
【相關報導】

同場加映:養生沙冰
中醫成日話飲凍對身體唔好,轉涼更加唔使講。不過 The Joomak 的 「養顏雪沙系列」又唔同講法,用人蔘打成的 「人蔘蜜糖雪沙」、韓薑及菠蘿打成的 「韓薑菠蘿雪沙」、紅棗及草莓的 「紅棗草莓雪沙」及西柚及可可的 「西柚可可雪沙」,每款都有養生或養顏效用,感覺仲好滋潤,女生一於震住飲!
(左)韓薑菠蘿雪沙 $68、(右)紅棗草莓雪沙 $68
韓薑菠蘿雪沙啖啖都有薑的辣味,菠蘿的甜更可中和薑的辣味,飲完全身有種暖和感,如果鍾意食薑的人,千萬別錯過放在沙冰頂的薑乾,辣辣哋,好得意。
紅棗草莓雪沙呢,兩者都係紅色,視覺上好 match,將紅棗及草莓打碎,紅棗的甜與草莓的酸,味道又幾夾,紅棗肉煙韌又甜,少女應該會愛上,尤其係要補血的日子。
(左)人蔘蜜糖雪沙 $68、(右)西柚可可雪沙 $68
人蔘蜜糖雪沙在沙冰上插了支人蔘,好有霸氣!好食㗎!苦得來有種鮮味,而沙冰亦滲出陣陣人蔘味,加埋蜜糖,甘甘甜甜易入口,似飲緊杯蔘蜜。西柚可可雪沙,有西柚的酸與可可的甜,睇落好似唔多夾,但飲落又酸又甜幾過癮,而且西柚含有維他命 c,有助美顏。各位美少女,try try!
The Joomak
地址:尖沙咀廣東道 17 號海港城海運大廈 3 樓 LCX 34 號舖
電話:2111 0851
營業時間:星期一至日11:30am - 10:30pm
文:Theo 攝:Paul
【相關報導】


歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more