紫薯牛角包 發現脆脆天婦羅!

發佈: 2016.11.06
文:

去親一風堂都係食拉麵,最近喺甜品餐牌上竟然發現呢款「迷你紫薯牛角包」!紫薯控 frd 子即刻話要試。平日的紫薯乜乜乜,通常都係用紫薯打成蓉或切成粒粒,呢個牛角包特別在除了包內有紫薯外,仲有一塊炸到脆卜卜的番薯天婦羅,真心驚喜!口感即刻唔同晒!牛角包 size 只有半隻筷子長,屬迷你 size,一客兩個,同 frd 子食完拉麵作為甜品滿足晒。

【相關連結】
西灣河驚現!$3.5 紫薯餅

真薯味!卡樂 B 紫薯脆片


迷你紫薯包 $25(一客 2 個)
牛角包鬆化又軟熟,牛油味好香,而紫薯蓉好 creamy,食到紫薯質感,最正係加埋一塊炸到脆卜卜的番薯天婦羅,不只令牛角包香脆度提升,更中和紫薯的甜味,香甜味天然,層次感十足。


每個 size 只有半隻筷子長,作為甜品,分量剛剛好,不覺膩。


紫薯蓉夠 creamy,食到紫薯質感,不覺略嫌有點甜。


最驚喜是牛角包中的天婦羅,用日本番薯製,中和紫薯蓉的甜之餘,更添香甜味道。

售賣點:全綫一風堂分店(朗豪坊分店除外)
售賣日期:即日至 11 月 29 日
電話:2892 2387(銅鑼灣分店)

文、攝:Theo

【相關連結】
親試! 聖安娜好賣紫薯撻

終極紫薯!韓風層層疊刨冰

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more