秒速飛東京 食世界首創滴濾咖喱飯

發佈: 2016.11.07
文:

【得意零食】
腍腍哋!甜甜哋!Calbee+ 醬油味浸泡薯片

「日清」推出的即食系列,時不時都有驚喜畀大家,就好似今次為慶祝自家的即食咖喱杯飯 3 周年,早幾日在東京的 JR 澀谷車站山手線,開設世界第一間以滴濾咖啡方式泡製咖喱飯的「DRIP CURRYMESHI TOKYO」速食店。
 
咩係滴濾咖喱?即是用沖咖啡的原理及「悶蒸」方法,帶出咖喱的香味。泡製方式特別之外,更特別的是,泡的不單是滾水,而是可以選用唔同材料沖泡,令咖喱飯透過「悶蒸」過程,有唔同味道。單係呢份細心與驚喜,足以買張機票過去試吓啦!
 
【相關連結】
 
用沖咖啡的滴濾方式,在濾紙上放進不同材料,如 紅辣椒、大蒜、茉莉花茶、柴魚、蘋果茶、咖啡等食做搭配,透過熱水的高溫與咖喱融合,帶出不同的咖喱口味。
 
DRIP CURRYMESHI TOKYO $290日圓(每碗)
咖喱杯飯有 3 種口味,(左起) 海鮮、牛肉辣味雞肉口味,真係 3 款都想試齊。
 
DRIP CURRYMESHI TOKYO
地址:東京 JR 澀谷駅 山手線月台
營業時間:10am - 10m
 
文:Theo 相片來源:http://www.currymeshi.com/dripcurrymeshi/
 
【奇趣搜尋】 無蛋嘅蛋撻 你見過未?
 

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more