窩心滋潤燉奶大較量!

發佈: 2016.11.09
文:

一碗最滋味嘅燉奶應該要……
賣相:又白又滑,表面仲要無水泡同痘皮。舀起一羹,入面嘅燉奶都係咁白滑就為之靚。
味道:散發濃濃奶的香氣,食落奶味濃郁,而且有牛乳 aftertaste。質感:超級嫩滑,嫩得來又不能水汪汪。

茶記人氣甜品│澳牛:11 分
喺門口已經見到一碗碗嘅燉奶,放在保溫櫃中,好吸引!
蛋白燉鮮奶 $28
去開澳牛嘅大部分都係食常餐,我都係第一次試燉奶,上枱速度同平日一樣光速。燉奶表面光滑,感覺很水潤!
一舀起,質感好滑,但好易散,上面有一層閃令令嘅光澤!香氣不突出,但食落奶味好濃,亦很嫩滑,略嫌過甜,遮蓋蛋白味道,欠缺應有層次!
小評:
賣相:★★★★ 味道:★★★
質感:★★★★ 價錢:$28/ 碗
地址:佐敦白加士街 47-49 號地下
電話:2730 1356
營業時間:星期一至三、五至日 7:30am-11pm,星期四及勞工假期休息
激香雙皮奶│義順:13 分
以馳名雙皮奶出名嘅義順,喺澳門起家,後來喺香港插旗,仲開咗 5 間分店,極受香港人和遊客歡迎。
單單燉奶都有好多款揀,除咗 原味雙皮奶,仲有 薑汁燉奶、咖啡燉奶、朱古力燉奶、紅豆雙皮奶、蓮子雙皮奶等等。
馳名雙皮燉奶 $32
一上枱就聞到濃濃嘅鮮奶香散發出嚟!咦?上面仲有一層雙皮奶獨有嘅皮,正宗。可惜上枱時已縐縐哋,影響賣相。
底層嘅燉奶就好似豆腐花咁白滑,口感雖然比澳牛燉奶較為厚實,不過甜度就掌握得啱啱好,不會死甜,吃到奶味。
小評:
賣相:★★★ 味道:★★★★★
質感:★★★★★ 價錢:$32/ 碗
港澳義順牛奶公司
地址:油麻地彌敦道 513 號地下
電話:2332 2726
營業時間:8am-12mn
九龍城街坊熱捧│地茂館:7 分
位於九龍城嘅地茂館,中式甜品都非常受街坊歡迎,尤其是燉奶!賣相都幾吸引,感覺上質感唔似澳牛、義順咁滑溜,有少許水潤感。
蛋白燉鮮奶 $23
呢個燉奶好特別,牛奶味一般,反而充滿蛋白香!味道方面,奶味亦不太濃,而且可能因為質地杰身,口感唔滑溜。
小評:
賣相:★★★ 味道:★★
質感:★★ 價錢:$23/ 碗
地址:九龍城福佬村道 47 號地舖
電話:2382 5004
營業時間:12nn-12:45am
總評:義順 勝!
義順燉奶雖然多咗塊縐縐的皮,不過呢個係雙皮奶正宗。整體嚟講義順燉奶喺 3 間店中最好。燉奶質地夠滑溜,聞落又夠奶香,甜味又調得啱啱好,唔會搶咗奶味。價錢係貴咗少少,但為咗食好東西,要付出多少少了。
文、攝:Joyce

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more