3 分鐘搞掂!簡單自製喵星人美食

發佈: 2016.11.11
文:

同其他貓奴交流討論,發現屋企喵星人因為只食乾糧,吸收水份太少,有捐腎臟健康,又或者只進食某幾種肉類,營養不足。想貓貓多吸收水份及營養,又唔只食罐罐咁悶,可以自創貓美食,哄佢開心!


教你做:木瓜乳酪 mousse
材料:
新鮮木瓜(必須用熟透的) 適量、 原味乳酪 (必須用含活性菌的) 適量
做法:
01》將木瓜去核,切開成粒狀。
02》 將木瓜加乳酪以 1:3 比例,倒入攪拌機。
03》打大概 30 秒左右至 mousse 狀即成。
【得意廚具】 萌爆!日系動物頭砂煲
主僕關係促進時間!
貓主人有無限好奇心,一放食物就會走過來聞。
給貓主子吃的食物分量要自行調教,約 1-2 茶匙左右,適可宜止。其餘剩下的貓奴自己食,對你也有益。
加點木瓜果泥點綴會更靚。
貓奴想用手指餵主人進食,事前記得徹底清潔雙手。
如貓主人不感興趣,可嘗試放面一陣,讓牠慢慢靠近,觀察一段時間,再用手指沾起引牠進食。
甚麼食物對貓貓有益?
1. Yogurt
有乜食物對貓貓有益?乳酪就係其一。當中益生菌對人腸胃有益,對貓都一樣。乳酪含豐富蛋白質、鈣質及活性乳酸菌,幫助消化及促進腸胃健康,幫助貓主子痾靚便便。不過如果畀貓食,就要選擇原味(Plain)及不含其他糖份的 Yogurt,低脂或全脂都可以。吃得更講究,最好選擇有機乳酪,避免注射藥物或賀爾蒙牛隻生產的牛奶,貓貓每天可吃大約 1 茶匙乳酪。
2. 木瓜
大部分水果都適合貓主子吃,除了酸性水果、葡萄及葡萄乾,其中葡萄會令貓狗死於急性腎衰竭,切記!咁多款水果中,對貓最有益又最易被接受反而是木瓜,當中含有豐富酵素,有益消化。牠們每天可吃大約 1 茶匙,因為水果含糖份,亦是碳水化合物一種,不能吃過量,會出現腸胃不適、肚瀉等情況。
Cat model: bing bing
文:Celia、攝:Pow

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【免費送🎁】Patisserie Tony Wong全新花形系列蛋糕!↓

↓立即拎走3款口味:芒果椰子+朱古力紅桑莓+柚子芝麻!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more