泡吧!泡吧!韓風炒飯 + 三文治 + 咖啡

發佈: 2016.11.15
文:

呢座外表睇落似座雪山的「 抱泡鍋飯」是韓食店「XOXO Café Lab」的出品。煎 pan 上的白雪山,是以蛋白打至泡狀,再用分子料理方法整成一座山的形狀,再放入焗爐烤焗而成;外層脆卜卜哋,內裏軟綿綿,質感似棉花,但食落又有少少鹹,好搞鬼!用匙羹大力舀,底層係……炒飯!炒飯可選不同餡料,今次揀咗「滷肉溫泉」肉碎入味,滷汁滲進飯肉,惹味富肉香,真係有外表又有內涵!
抱泡滷肉溫泉蛋飯 $98
上層的白色泡泡,用蛋白製成,外層香脆,內裏軟綿綿,似食緊鹹味的燒綿花糖!滷肉炒飯,濃香惹味之餘炒得夠乾身。除了「滷肉溫泉」,仲有 5 款炒飯選擇。
蛋白內有滷肉碎炒飯,加上脆卜卜的蛋白,鹹鹹脆脆,好搞鬼。
蛋白製成的雪山,外層香脆,內裏軟綿綿。
Lab All Day 三文治 $68(煙三文魚、煙腿)
如果覺得食一個飯好 heavy,可以試吓呢款同樣以蛋白造成泡泡山的三文治,上層多士鋪上厚厚的白雪山再追加溫泉蛋,搗開蛋黃,蛋汁即流在雪山內,配合中間的 煙三文魚煙火腿,鹹鹹香香,好似 all day breakfast 咁豐富。除咗煙三文魚、煙腿,仲有 3 款不同口味。
手工咖啡 $48
呢款咖啡,杯上同樣有泡泡物體!不過並非用蛋白造成,而是綿花糖,將來自意大利凍咖啡淋在綿花糖上,睇住綿花糖漸漸融掉,好過癮。咖啡味頗濃,甘苦不酸,以綿花糖的甜來點綴,配 brownie 最好不過。
XOXO Café Lab
地址:九龍灣牛頭角道 77 號淘大商場三期 2 樓 S174-175 號舖
電話:3974 5772
營業時間:11am-10:30pm
文、攝:Theo

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【免費送🎁】Patisserie Tony Wong全新花形系列蛋糕!↓

↓立即拎走3款口味:芒果椰子+朱古力紅桑莓+柚子芝麻!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more