Green Common 尖咀直營店 有素海南雞食

發佈: 2016.11.21
文:




這店由 Green Common 直營,大約可以坐 50 人,用上不少 Food 2.0 的植物肉炮製菜式,也有超市。


海南米走雞 $122
很巧手的素菜,用上 Beyond Meat 植物雞肉做,「雞肉」上更加了一塊氣炸腐皮及粉皮模倣雞皮及皮下膠質,飯也以南薑及香茅煮,難得素食咁香口惹味。

九龍店拯救咗吃素、戒五辛、對牛奶或對麩質敏感人士,店內食物成分都照顧以上人士。這店採用被視為未來新趨勢的 Food 2.0 食品,即以高科技植物製作的仿肉類食品,由口感到營養均與肉類有得 fight,但因為植物製作,無基因改造、無激素及膽固醇等問題,如用了 Bill Gates 研發的 Beyond Meat 及 Gardein 兩個品牌的植物肉。最爆係海南雞都有得食,素食一啲都唔淡茂茂。

另外,也用上不少素食者適宜的食材,如無蛋奶芝士 Daiya、純素芝士 Moo-Free、美國相當流行的 Califia Farms 杏仁奶做拉花咖啡及飲品及素雪糕入饌。這裏仲有多個顏色豐富 super food 素食兒童餐,米奇碟上好可愛。當然煮法也符合健康生活,用橄欖油、岩鹽及 brown sugar 煮食,炸物以空氣炸鍋做,少油少鹽,為地球着想,係咪要幫襯多啲?


彩虹變變變 $98
這款兒童餐包括牛油果、西蘭花、番茄、橙、粟米、提子乾及藜麥 7 色 super food、另配 AFC 氣炸雞槌、粟米、甜品及 Jax 椰子水飲品。


濃香紫薯沙冰 $58(12oz)
紫薯加上椰奶及杏仁奶製,加了少許龍舌蘭蜜增加甜味,低卡低 GI,有牛奶敏感都飲得。


小蕎冷麵 $98
日本蕎麥冷麵配素昆布麵汁,上面仲有藜麥及柚子皮,佐以冰鎮秋葵、粟米芯等。


紅牛鬥士 $108
用上另一品牌的植物牛肉 Gardein 香煎,配泰國藍象紅咖喱及蔬菜菇菌煮醬,配煎餅及串燒菠蘿,香辣醒神。


Unguilty Fiesta $98
無蛋奶朱古力布朗尼,配 2 款口味純素雪糕,vegan 或要 gluten-free 的都食得。


Leonardo Charm $38.9
芒果蘋果冷壓果汁


Anne Cleanse $48.9
羽衣甘藍菠菜檸檬蘋果冷壓果汁



Green Common 海港城店
地址:尖沙咀廣東道 17 號海港城海運大廈地下 OT G61 號舖(近天星碼頭入口)
電話:3102 1220
營業時間:11:30am - 10:30pm
備註:1. 主菜另加 $38 可配湯或沙律 + 飲品或 $40 以下冷壓果汁;加 $48 配湯或沙律及 8oz 沙冰
2. 外賣自攜食物盒或杯,每次惠顧可減 $1

(原文摘自 U Magazine ISSUE 573)

相關報導:
素織手工餐具袋

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more