霸氣!啖啖肉龍蝦手卷

發佈: 2016.11.21
文:

發明呢個霸氣手卷的係位於旺角的大多喜,全店以手卷作主打,除了有超過 20 款手卷外,還有刺食飯盒、炸物及串燒等。店內裝修簡潔,但就放了江戶名將本多忠勝鎧甲,同龍蝦手卷一樣咁有霸氣。
手卷選用 波士頓龍蝦炮製,雖然只有龍蝦身,不包龍蝦箝,但都好有肉地。見師傅即點即燒,覺得特別吸引;燒時不斷抹上牛油直至燒熟,香噴噴。龍蝦手卷可配紫海膽打成的秘製海膽,或以龍蝦膏製成的自家製龍蝦醬。
燒龍蝦火焰山 $78
【食編推介】 旺角驚現 700 克牛肉丼
龍蝦燒到香噴噴,放在手卷上再淋上海膽醬,好邪惡。咬落啖啖肉,質地彈牙鮮甜,可惜海膽醬的味道唔算好濃烈,要極細心才嗒到海膽味。
手卷內的壽司飯,用日本赤醋調製,連埋龍蝦汁及海膽醬的味道,感覺似食緊醬油飯,好食。
大多喜
地址: 旺角亞皆老街 2 號新風大樓地下 1 號舖
電話: 2386 0300
營業時間:星期日至四 11am-11pm,星期五、六 11pm-1am
文、攝:Froggie

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more