焦糖布甸煲飯 味道激似海膽丼?!

發佈: 2016.11.22
文:

根據該篇日本報道,布甸飯所需材料非常簡單:水、白米、布甸以及醬油,就可以煮出疑似「海膽丼」嘅味道。今次我就用普通屋企食開嘅白米、喺 7-ELEVEN 買到嘅森永焦糖布甸以及本土牌醬油去做,睇下成唔成功!


材料:水
白米(1/4 杯)
布甸 1 個
醬油 適量(視乎個人口味)
註:由於我今次用嘅係一人飯煲,如果想要正常家用飯煲嘅分量,請將分量 x 2 即可。

做法:

(1) 將白米洗淨,放入電飯煲內,再加入適量水,水份隨個人口味加減。


(2) 將布甸倒入米中。


(3) 加入醬油,視乎個人口味調節分量,我就加咗大約 2 茶匙醬油。
(4) 啟動電飯煲,煲熟就食得!

小食情報:像真蘑菇……包 便利店食到

登登登凳!食得喇!

一開蓋,已聞到濃濃嘅焦糖布甸香氣,布甸已融晒入白飯裏面,白飯變成淺黃色,顏色的確幾似海膽丼!


實驗結果:說好的海膽味呢?
焦糖布甸嘅香氣、味道太強勁太香甜,所以食落係完。全。唔。似。海。膽。丼!小編只係一味食到甜味,飯味不太突出,即使撈咗醬油,都唔似海膽味。唯一唯一唯一似嘅係質感,每粒飯都被融化布甸包着,滑滑的,似海膽黏黏質感。只可以講,除非你鍾意挑戰新事物,或者有「特別」嘅飲食癖好,想食海膽丼,都係正正經經去丼店吃吧!

文:Joyce、攝:May
資料來源:Rocketnews24

懶人恩物:打邊爐必備 彈牙南瓜紫薯烏冬
相關連結:深夜總是餓 便利店 5 大叮呵 Best Pick
任食精選:
$178 日式放題 任食象拔蚌刺身 + 蒸氣鍋

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more