素食者佳音!靚靚聖誕甜點

發佈: 2016.12.16
文:

好多人都愛 green life,有的為健康,有的為救地球;所以愈來愈多專為素食者而設的食物,好似「Happy Baking Sunday」最近就製作多款無蛋無奶嘅聖誕茶點,包括薑餅人曲奇、cupcake、甜甜圈等。當一般烘焙蛋糕都用雞蛋、牛奶、芝士等等奶類製品炮製,純素蛋糕西餅就以豆奶、杏仁奶、米奶,而牛油則以純素牛油、葵花籽油等植物油等取代,味道一樣咁好,感覺更 light。當然啦,甜點賣相一樣咁靚!
純素薑餅人曲奇 大(高 11cm)$25/ 塊、中(高 8cm)$18/ 塊、小(高6cm)$12/ 塊
賣相好靚,薑味夠濃。
草莓忌廉芝士塔 8吋 $300 / 10吋 $380
見到咁多士多啤梨梨已覺吸引!紅噹噹有聖誕 feel!
聖誕樹迷你杯子蛋糕 $18/ 件
底層係呍呢嗱蛋糕,上層係抹茶純素忌廉,成棵聖誕樹放入口!
聖誕花圈 $18/ 件
其實係迷你甜甜圈,以抹茶忌廉點綴,好睇又好食。
聖誕老人帽 $20/ 件
迷你 cupcake,可選朱古力或咖啡味;以一顆草莓及原味忌廉點綴,即變成小巧可愛的聖誕帽。
芒果玫瑰塔 $280/ 8 吋、$350/ 10 吋
用鮮芒果片層層疊,餡料是低脂豆腐慕絲,感覺很輕怡。
朱古力迷你杯子蛋糕 $20/ 件
用法國可可粉及 70% 濃度朱古力,質地濕潤,可可味很濃。
聖誕樹特別版 cupcake,由多個 cupcake 仔砌成聖誕樹,好別緻!店主將會在網店當作抽獎禮物送出,暫未決定是否出售;如推出零售價錢約 $788,詳情留意 facebook page。
Happy Baking Sunday
文:Celia、圖:Happy Baking Sunday 提供

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more