JOEY’S KITCHEN金象牌料理教室:龍蝦米漢堡

發佈: 2017.01.16
文:

珍珠米粒粒飽滿及圓潤,黏性高,用來煮米漢堡就最好不過!今次就等梁祖堯就教你點樣炮製呢款賣相吸引嘅「波士頓龍蝦配芝士白汁米漢堡」啦!

材料:
青蘋果            一個
波士頓龍蝦        一隻
細香蔥            小量
沙律醬            兩湯匙
沙律菜葉        少量
白芝麻            少量
金象牌珍珠米    一碗

步驟︰
(1) 珍珠米煮成飯,在圓環模中壓成兩塊漢堡形狀,用橄欖油煎香表面。
(2) 龍蝦在鹽水中煮5分鐘,瀝乾水冷卻,之後去殼切件備用。
(3) 青蘋果去皮切粒,加入沙律醬和香蔥粒,連同沙律菜,夾在米漢堡中間。
(4) 最後灑上白芝麻即可。

Joey’s Tips
「一般人食珍珠米鍾意食佢嘅煙韌,我就鍾意食粒粒分明嘅珍珠米!所以我洗米時會洗得好徹底,至少過3次水,令洗米水幾乎呈透明,咁樣做出嚟嘅米漢堡就會粒粒分明,有咬口!

金象牌珍珠米
屬於短身米種,米粒飽滿及圓潤,黏性高,煮好的白飯口感煙韌,適合煲粥、米漢堡、壽司或焗飯。

*資料由客戶提供

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more