大份夾抵食 $398 超巨大羊髀

發佈: 2017.05.12
文: Pam

點解要嚟呢間餐廳?因為這店有好多大碼食物,真心大份夾抵食。老闆 Andy 話:「這裏行 party  路綫,俾一大班人 share 最開心,食物因此會大大份,款式都唔同一般 party food。」他偏愛慢煮美食,2 年來憑尖東公園慢煮小食亭及開食扒唔駛 $100 平民慢煮扒房彈起。今次同樣離不開慢煮 + 大件夾抵食的風格。

這裏 9 成都是新菜式,主打慢煮肉類,究竟有幾抵食?隨手拎起隻羊髀,最少 90 安士(大約  5、6 磅重),夠  6 人或以上分享,重搥到作殺人兇器都得,收幾多錢?$398!平到心都離一離。羊髀仲要高檔次的新西蘭貨,醃味後要慢煮 48 小時再又煎又焗,便宜得來花工夫。其他像原排羊鞍、安格斯斧頭扒亦大堆頭,提早預訂就連 8 磅重原排豬鞍、5 磅重火雞胸,都有得食。同 friend 子柯打幾款,飲埋酒,晚晚開 party 都唔入肉!

人少亦可選 tray for hangout,每款才 $168,柯打2盤才只是 $318!同樣抵食。好像「燒烤盤」就有美式豬仔骨拼法國烤雞、「海鮮盤」有齊蜆、蝦、帶子、青口等,還有英式牛仔骨 + 美式豬仔骨的「肋骨盤」,以及鴨髀  + 炸雞  + 比利時窩夫「家禽窩夫盤」,個個都飽到捧住個肚走。

原隻羊髀 $398(日限 3 隻)
新西蘭羊髀起碼 90 安士重,即大約  5、6 磅,醃完味要慢煮  48 小時,再煎香及烤焗,收呢個價媒氣費都唔止。羊肉香而不羶,肉感重但不嚡口,蘸燒汁更好食。

大份夾抵食 $398 超巨大羊髀

燒烤盤 $168
以托盤上枱的 party food,啱 2-4 人吃。這款以美式豬仔骨拼法國烤雞,均經慢煮及煎焗,豬仔骨醬汁濃郁,多肉嫩滑。烤雞也滑,皮薄香脆,配雜菜及薯條。

大份夾抵食 $398 超巨大羊髀

唔係講笑,一拎上手就知巨型,幾似原始人開餐。

大份夾抵食 $398 超巨大羊髀

海鮮盤$168
店員淋上香草牛油汁,再將海鮮連膠墊放在盤上,輕輕拌勻醬汁及海鮮,就可以落手大啖吃,內有蜆、蝦、帶子、青口等,鮮味澎湃。

大份夾抵食 $398 超巨大羊髀

中西油炸鬼 $38(酒吧供應)
其實是西班牙油炸鬼,Andy 就將西式及中式油炸鬼雙拼,自家製牛奶朱古力醬,可蘸點 churros 及鋪滿肉桂糖的油炸鬼。油炸鬼香脆可口,有驚喜。

紅酒慢煮梨子配蜂蜜牛奶雪糕 $48
以紅酒、肉桂及糖,慢煮雪梨 2 小時,很入味,雪梨仍然爽甜,伴以 gelato 食有風味。

大份夾抵食 $398 超巨大羊髀

餐廳分上下兩層,佔地 4,000多呎,容納 160 人或以上。

大份夾抵食 $398 超巨大羊髀

一進門是酒吧,取名 Hang out corner,可飲杯再開餐。

Under Vaccum The Hangout
地址:太子界限街 12 號地下及一樓
電話:2468 2705/ 5608 0806
營業時間:12nn - 11pm
收費:現金及信用卡,設加一
交通:港鐵太子站 D 出口
泊車:楓樹街設咪錶位
平均消費:$150

原文刊載自U Magazine

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more