聖誕禮物 Sweet Ideas! 八味蝴蝶酥 / 名牌糖果小禮盒 / 水晶球倒數月曆

發佈: 2022.12.03
文: U Magazine

聖誕就快到,係時候為鐘意嗰果準備禮物。家人朋友愛好不同,要揀啱禮物好難......放心!送食得嘅,肯定皆大歡喜。編輯部精選以下幾款美食禮物,款款樣靚味道正,總有一款啱你買吧。

〖Lady M│超靚水晶球倒數月曆〗

Lady M 的產品出名設計華麗,今年的聖誕倒數月曆靚到不得了,環形倒數日曆中央放了一個一以紐約城市天際線水晶球,日曆共有 24 格,放了 12 款獨立包裝的 Lady M Bon Bon 糖果和朱古力,包括朱古力棉花糖、紅絲絨朱古力、蘋果酒啫喱軟糖,記者覺得是近年 Lady M 最美的產品,唔送畀人都應該買嚟儲下。

【info】

全線 Lady M

購買網址:www.ladymhk.com

【cap】

Lady M 璀璨星夜倒數月曆禮盒 $628

環形倒數日曆一共有 24 格,分別放了 12 款獨立包裝的糖果及朱古力。

 

日曆中央放了一個約紐天際線水晶球,非常漂亮。

 

〖Sugarfina│可愛糖果禮盒〗

 

高檔糖果品牌 Sugarfina 聖誕推出多款禮盒,當中最吸引是超可愛的倒數日曆,24 小抽屉內都是糖果及朱古力,每開一格都有驚喜。另有 3 件及 8 年的糖果禮盒及包裝如聖誕老人郵箱的糖果禮盒,當小禮物送畀人,收禮人一定嘴甜、心更甜。

 

【info】

Sugarfina®

地址:尖沙咀海港城海運大廈地下 OT G31 號舖

備註:銅鑼灣時代廣場店及銅鑼灣崇光百貨期間限定店亦有售

 

【cap】

薑餅人屋聖誕倒數月曆 $488

可以打開的薑餅屋,內有 24 個小抽屉,內藏限定聖誕限定的 Merry Berries 聖誕紅莓軟糖及 Holiday Presents 聖誕禮物軟糖。

 

8 盒裝糖果禮盒 $688、3 盒裝糖果禮盒 $288

內有多款招牌軟糖,每盒都包裝精美。

 

聖誕老人黑朱古力曲奇、聖誕小鹿朱古力燕麥曲奇 $178 罐

2 款曲奇小吃分別有是沾滿香脆核桃黑朱古力的曲煙韌曲奇麵糰及裹上黑朱古力的燕麥曲奇。

 

2 盒裝聖誕郵箱糖果禮盒 $218

郵箱造型非常可愛,可以在盒上寫上心意送給你鍾意嗰位。

 

3 盒裝自選聖誕糖果禮盒 $288

可在店內自選 3 款糖果組成禮盒。建議選品牌的香檳小熊軟糖,及聖誕推出的聖誕精靈禮物軟糖或純素的小紅莓小熊軟糖。

 

〖皇玥│蝴蝶酥 + 曲奇禮盒〗

 

由米芝蓮級餅藝團隊主理的本地手工餅店皇玥,今年推出了多款聖誕禮盒,曲奇全人手搓粉造型,採用上等綠茶、法國天然牛油低溫烘焗,保留牛油幽香,有曲奇、蛋卷、蝴蝶酥等款式,有多款組合的禮盒。

 

【info】

全線皇玥

地址:銅鑼灣駱克道 518 號地舖

購買網址:www.iPastry.com.hk

電話:2217 3638

 

全線明玥

地址:尖沙咀梳士巴利道 18 號 K11 MUSEA B2 層 B201 號舖

購買網址:www.theartisan.com.hk

電話:2216 0588

 

聖誕經典精選禮盒 $158

一盒有齊蝴蝶酥、牛油曲奇及綠茶曲奇等。

 

聖誕曲奇精裝禮盒 $138

品牌的綠茶曲奇相當有口碑,綠茶甘而不澀、也有牛油幽香。

 

聖誕禮盒系列 

 

聖誕品味精選禮盒 $268

這款有 2 款蝴蝶酥、牛油曲奇、綠茶曲奇及脆條,統統都是品牌的招牌作。

 

精選八味蝴蝶酥禮盒 $298

用法國天然牛油、頂級小麥粉製作,酥皮反覆摺疊及擀壓過百次,口感酥化。有原味、伯爵茶、榛子、杏仁、芝麻、五穀籽、椰絲及麻辣 8 款口味。

 

明玥‧兒童癌病基金慈善曲奇 $68 盒(12 月 5 日開始發售)

以法國天然牛油製作的牛油及草莓紅菜頭兩款曲奇,鬆脆可口。於皇玥全線分店、3 間明玥及癌病基金之服務單位發售,部分收益將撥捐該基金。

↓必收藏!香港咖啡地圖2023!↓

↓精選50間咖啡店(附評分)!即睇詳細介紹↓

more