荃灣美食|人氣新派西餐廳「Homeland」插旗荃灣!招牌手製冬陰功闊條麵/桂花啤酒釀雞/聖誕5道菜大餐

發佈: 2022.12.14
文: 莫甄兒

【荃灣美食】特色新派西餐廳「Homeland」從大埔開到過荃灣,新分店有著大片Graffiti牆身,奪目又打卡。食物方面,依然可以試到人氣手工意粉,以及多款Fusion菜式,例如桂花啤酒釀雞、德國炸豬手等。另外也推出聖誕五道菜晚市套餐,即睇有咩食:

同場加映:30倍大巨型金莎朱古力蛋糕 流心榛子醬!

荃灣新分店佔地1300呎,並由由香港知名塗鴉藝術家 Uncle AWS 打造其中一面Graffiti塗鴉牆,其他裝潢擺設也用上繽紛玩味的撞色,非常吸睛。

食物方面,餐廳的手工意粉頗具人氣,自家製手造冬蔭功海蝦闊條麵($138)麵條煙韌彈牙,味道鮮甜惹味。熔岩芝士和牛漢堡($136)也是推薦之選,用上日本厚切和牛漢堡扒,加上豐富配料和熔岩芝士,無論賣相或味道都好吸引!

食肉獸不妨試試肉質嫩滑的桂花啤酒釀雞($298)和外脆內鹹香的德國香脆炸豬手($288),兩者都分量不少,最適合和朋友開心share~

也有多國特色料理可以試到,如招牌西班牙海鮮炒飯($168)、烏克蘭獵人牛面頰燉飯($148)、蒙古風孜然蜜芽糖羊膝($248)、63 度溫泉蛋伊比利亞火腿卡邦尼意粉($138)等。

餐廳也將於12月24及25日推出聖誕五道菜晚市套餐($398/人),包括兩款前菜、餐湯、主菜及甜品,其中主菜更可以升級為牛油熟成安格斯西冷牛扒,肉味更為香濃軟腍,即睇Menu:

Homeland 

地址:荃灣大壩街 4-30 號荃灣廣場 B1 樓 B109-110 號舖 

電話: +852 9160 3680 

營業時間:星期一至日 11:30 - 21:30 

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more