元朗美食|元朗人氣海鮮蒸氣鍋「醉辣鮮」任捉任食肉蟹放題/新鮮生蠔/鮑魚/周末Live Band演奏

發佈: 2022.12.23
文: 莫甄兒

【元朗美食】位於元朗錦田的「醉辣鮮」主打海鮮蒸氣鍋,設有多款海鮮套餐,最平$218就有交易。其中肉蟹任食放題最吸引,可以自己任捉任食,亦可以試到生蠔、鮑魚、沙白、蟲草花蒸雞、海鮮粥等多款美食。周末更會有Live Band演唱,超好Feel~

同場加映:荃灣新開Tiramisu打卡甜品店 芋泥/芝士奶蓋草莓等10款口味

餐廳位於元朗錦田,地方寬敞,分別有室內和室外座位,周末更會有Live Band駐唱。餐廳也設有免費泊車。

分別有四款套餐,全部都包括了精選老火湯、任食時蔬、海鮮粥底、甜品,大家可以根據想吃的海鮮分量選擇套餐,即睇Menu:

餐廳在自助區放了數個魚缸,大家可以自行挑選海鮮,再交由餐廳代處理。

蟹迷不能錯過可以任捉任食的肉蟹放題套餐($468/人)!清蒸的肉蟹保留了最原本的鮮味,肉質鮮甜,蟹膏香濃。另外沙白、大蜆和時蔬同樣是任食的。

其他海鮮,例如鮑魚、海蝦、生蠔、扇貝等是定量供應,一樣肥美鮮甜。

除了海鮮之外,套餐亦包括了老火湯、紅棗杞子蟲草花蒸雞、小籠包等料理,可以中和一下口味。

蒸氣鍋的精華當然是最後的海鮮粥!有南瓜、芋頭和豬骨,再加上前面所有海鮮的湯汁,鮮甜又綿滑。

醉辣鮮

地址:元朗錦田高埔村110號天空之城地舖

營業時間:星期一至日07:00-23:00

電話:24744499

 

圖片來源:IG@poyee0311,@doublechin_life,@happytummytummy,@gogogo.joanne,@hidden.lady

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more