超方便!即溶燕麥奶粉 無添加健康啲!隨身攜帶 Gym 友必備

發佈: 2024.01.02
文: U Magazine

近年,植物奶大流行,當中燕麥奶滲透幾高,一來低卡,二來含量蛋白質,最好嘅就係有埋纖維素,非常健康。唔少追求曲線的 OL 都改以燕麥奶作早餐或簡餐,啱啱有新品牌上市,是來自新加坡的 Oatbedient,推介它是因為該產品是即溶奶粉,放喺屋企或公司,甚至可以畀 gym 友隨身攜帶,運動完後即時補充蛋白製,十級方便。

text│sieg

一聽到即溶奶粉,大家可能會覺得加了添加劑,但 Oatbedient 的即溶燕麥奶粉非常強調不加用以讓飲品即溶的奶精(即製自氫化棕櫚油)成份,並強調防腐劑、人造色素及調味劑、樹膠及增調劑、棕櫚油及奶精、乳製品五不添加,另外,它使用非基因改造元材料製造,純素及清真飲食人士可以享用。

不過講到最大優點一定是方便,即溶燕麥奶以小包包裝,每包燕麥奶粉加入 180 毫升 80°C 就可以沖泡出一杯飲品。一共 3 款口味,包括原味、朱古力味及奇亞籽燕麥奶口味。一杯都幾有飽肚感,其中加了燕麥碎及奇亞籽的口感更具口感及飽肚感,坐得多的 OL 可以長備於公司當下午茶,camper 或行山的朋友又可以帶定在背包裏隨時補充體力, gym bubby 更開心,運動後即沖吸收蛋白質增肌,都算是一款十分方便的健康飲品。

即溶燕麥奶粉原味 標準零售價 $62 盒(十二包)
鍾意燕麥味的朋友不妨選這款,沖泡後燕麥奶都頗為滑溜,沒有一般即沖奶粉的嚡口感,燕麥味天然。大家仲可以用它來泡燕麥奶 Latte,只要加入 2 匙即溶咖啡粉沖泡即可。

即溶朱古力燕麥奶粉 標準零售價 $62 盒(十二包)
混合朱古力製作,麥芽味及朱古力味喝起來有點像美祿,仲可以自行加入棉花糖自製暖笠笠熱飲。

即溶奇亞籽燕麥奶粉 標準零售價 $62 盒(十二包)
都市人吸收纖維不足,這款就加了燕麥碎及奇亞籽,增加口感及飽足感,記者試咗,認為幾啱作為輕便早餐、下午茶或宵夜,頂到肚都無罪惡感。但提提大家,這款要略為多加熱水沖泡,水量為 200 毫升。

每盒裏有 12 小包,一包燕麥奶粉加上  180 毫升 80°C 就可以沖泡出啱啱好的分量,當簡餐頂肚啱啱好。

【info】
指定 Market Place、3hreeSixty、惠康有售

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more