將軍澳|外賣食完連袋高空擲物 苦主:已通知保安 網民憂垃圾徵費後會更多

發佈: 2024.01.30
文: 古曦朗

昨日有人在facebook社交群組「將軍澳主場」上,分享了一件相當令人驚訝的事,從事主分享的相片可見,一個黃色外賣袋正幫在他的晾衫架上,令人又驚訝又氣憤,事件引起不少人熱議。

同場加映:U Food【廚具大發現】最新影片!

外賣袋掛在晾衫架上,當中全是吃完的麥當勞紙袋餐具,同時還貼上完全的外賣單收據詳情,除了可見到點餐項目外,亦可清楚見到單number和點單人名,令人感覺事主完全不怕高空擲物令人發現。而被樓上牽連的若主除了分享相片外,亦留言指「唔識處理唔緊要,會揾人教你處理」、「已通知保安」。

事件引發網民熱議,有網民建議直接報警:「報警,高空襲物整傷我晾衫架!有名有姓等房署扣佢分都好。」、「有單number 實知道地址」、「有單number 實知道地址」、「 一定唔可以放生呢啲仆街」、「好在只係中晾衫架,如果擲中人真係可大可小😡」、「太無品,一定要追究」、「連名都比人知道埋,掉垃圾個位真係無乜智商」。

亦有網民憂慮在本年8月1日垃圾徵費後會有更多類似事件發生:「佢練習緊呀,8月1號之後就係咁樣處理啦」、「8月1號以後會更多」、「1/8 之後d 平台單位咪...」、「8月後仲多🤣🤣🤣」。

資料來源:facebook社交群組「將軍澳主場」

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more