九龍灣大排檔漢記小廚3月底結業 網民表示不捨:食咗30幾年!

發佈: 2024.03.05
文: 姚樂妍

九龍灣老字號大排檔「漢記小廚」開業超過30年,一直以鑊氣十足的小菜打響名堂。早前宣布家人決定退休將於3月底結業,消息一出,不少九龍灣街坊大感不捨可惜,亦感謝店員多年付出。

同場加映:U Food【開箱速遞】最新影片!

九龍灣老字號大排檔「漢記小廚」早前宣布家人決定退休將於3月底結業。「漢記小廚」開業超過30年,一直以鑊氣小炒作招徠,招牌菜式包括椒鹽鮮魷、脆皮燒乳鴿、豉椒炒蜆等,受不少九龍灣街坊歡迎。

結業消息一出,不少九龍灣街坊大感不捨可惜,表示「冬菇亭買少見少啦⋯」,亦有網民指經常光顧漢記小廚,「每個月都總有2, 3次一家大細喺度食,真係食咗30幾年啦」。漢記小廚亦表示希望能在結業前與老顧客敍舊,「多謝大家咁多年支持!屋企人係因為決定退休所以唔做!呢個決定好唔容易!我同屋企人都好唔捨得」。

漢記小廚 Hong Kee Restaurant

地址:九龍灣啟業邨啟業道8號熟食亭
電話:2799 3428

圖片授權:FB @lsm Chantel/ 香港茶餐廳及美食關注組

圖片來源:FB @Ching Yi

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more