藝術三月免費雪糕被嘲份量少羞家 留言兩極:免費仲要求?vs不如唔好派

發佈: 2024.04.03
文: 古曦朗

藝術三月是香港政府舉辦的盛事,在活動期間政府安排了多項免費活動,包括免費搭渡輪、免費搭電車、免費雪糕日等。但近日就有網民投訴,說活動中所派的雪糕份量少似施捨,更用「羞家」、「疴(痾)出來」去形容。

 同場加映:【識食攻略】最新影片

「藝術三月」派雪糕活動是政府文化體育及旅遊局所舉辦的盛事,從3月9日起一連四個星期舉行「免費雪糕日」,當日更是會由雪糕車出動去免費派雪糕。活動至今雖已完結,但仍引起不少人討論。

日前有網民在facebook香港茶餐廳及美食關注組上分享,自己在中環十號碼頭參與了藝術三月免費雪糕的活動並深感不滿。從照片中可見,事主所得到的雪糕又小又見不到紋路,同時在擠雪糕的影片亦可見,雪糕車所製的免費雪糕製作過程斷斷續續,有少許的雪糕一節一節地落在筒中,毫不似平日付費雪糕般製作絲滑,而且份量非常細少。

事主她直言活動「真中伏」,形容雪糕份量好像是施捨般,指雪糕似是「疴(痾)出來」,同時慶幸雪糕不是朱古力味。

事件引起了大眾討論,有人不認同事主的言行留言:「啲人點解免費仲咁多要求?」、「就係鐘意係咁日r夜r」、「唔洗錢 係禁架啦」、「垃圾post」、「真係陰公,請你食嘢仲要有說話聽」、「派飯比乞兒,都會講多謝,呢個乞兒都不如」、「你覺得伏又去攞」。

面對以上立場,事主亦曾在留言區回覆:「(雪糕)唔係唔使錢,比錢係公帑,納稅人嘅錢」,亦有人支持事主留言:「免費既野就唔可以有要求?」、「如果係雪糕公司自己免費送出,我覺得真係唔可以對人哋有乜要求。但現在其實係用公帑俾咗錢,所以唔係真的免費。」、「肉酸,寒酸,度縮,失禮。」、「最大問題係政府出錢宣傳香港,吸引旅客同市民。整唔到/整唔切就停啦,格硬黎咁整到肉X酸。🙄」、「咁痾出黎又咁稀,一睇就知係由痔入兄嘅好處」。

亦有人指事件可能是意外「部機既問題」、「應該係太多人羅,部機都唔夠凍再整」、「部雪糕機有問題,裡面有小小結左冰所以搞動出得唔暢順。」,同亦有人認為,若真是如此,亦應暫停雪糕派送,不應送出次品雪糕。

資料來源:香港茶餐廳及美食關注組

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more