元朗沙嗲牛名店永順重開 必吃沙嗲牛蟹王麵│熟客必叫沙嗲炒牛肉麵

發佈: 2024.04.04
文: 25

如果係沙牛麵 fans,一定聽過元朗的永順,這間 35 年的舖頭裝修重開,一改以往傳統茶水檔的格局,變成光猛的型格快餐店,餐單不變,馳名沙嗲牛、奶茶、炸豬扒、雜錦麵一樣喺度,環境升級、但味道與情懷不變,幫襯嘅人潮好似仲多過以前。

text│sieg photo│Jay

永順 1986 年才搬入元朗,最初以茶水檔形式經營服務附近的工廠職員,只賣簡單的三文治與奶茶,直到 96、97 年才推出沙牛麵,老闆陳生是潮州人,潮州人最叻做沙嗲,濃郁、充滿花生香,又有沙茶醬的惹味,誰知推出不久便得到食家青睞,近 30 年來食大三代街坊,更有不少區外人慕名而來。

永順的沙嗲做得有誠意,日日煮,不隔夜,日日炒足十幾鑊、賣近 300 多碗。沙嗲膽不用現成貨,用 6、7 種料頭、花生醬、沙茶醬等 3 種醬料炒成,沙嗲不死鹹、微稠帶花生香,非常惹味。牛肉不用急凍貨,原條鮮牛肉入貨,再去筋切片,既因為是鮮牛、也因為去了筋,完全不須用食粉或梳打「乸」過,也腍滑有牛味。誠意位仲有鮮牛放到沙嗲牛中炒,將沙嗲香逼到肉裏,啖啖都是沙嗲香。

來這裏吃沙牛麵,識食嘅一定點蟹王麵,亦因為永順的沙牛麵太紅,蟹王麵亦因此而聲名大噪,4、5 年前被雜誌報導後,連連鎖超市也將蟹王麵上架,最終全港都識。蟹王麵是香港第一代引入的日本即食麵,最初只在元朗一些士多、雜貨店販賣,沙牛配元朗獨有的蟹王麵亦成了永順沙牛的一大特色。有別出前一丁,麵質軟一點、滑一點,夾一箸掛上沙嗲牛,掛汁好味。

沙牛以外,炸豬扒也有無數 fans,沒有花巧,肯花時間上鬆化的脆漿生炸,巴西豬扒用刀背揼揼鬆,即叫即生炸,上枱切忌即刻放入口,熱氣騰騰會熨到朱唇㗎!奶茶也是元朗街坊必點,混合了 3 種粗幼茶葉,茶味濃重、茶底滑溜,茶多奶少,一飲醒神。

永順仍保留茶檔模式,6:30am 開招呼一班愛歎奶茶的長輩,每日 5:30pm 打烊,記得唔好咁晏嚟,記者試過 5 點前來,沙牛賣晒,幾失望呀!

沙嗲牛肉 $21、蟹王麵 $11(兩餸起)
沙嗲牛用來鮮牛做,會放到沙嗲汁中炒,連牛肉都滲花生香味,沙嗲汁微稠,上枱即傳來花生香味,入口有少少甜、又有沙茶醬的惹味。

熟食嘅,梗係配永順煲紅嘅蟹王麵,其麵質較軟帶滑,澱粉味適中,掛上沙嗲汁,沙嗲味更顯香濃。

熟客鍾意叫炒牛肉做麵料,鮮牛即叫即炒,令牛肉多了份焦脆。

沙嗲炒牛肉麵(炒牛肉 $24、福麵 $7,兩餸起)
沙牛麵的另一種食法,就是點炒牛肉再配沙嗲汁,熟客才識點,咁叫勝在牛肉口感特別好,牛肉焦脆有嚼感,多了份鑊氣。

炒牛肉帶焦香,特別香口。

雜錦麵(雪菜肉絲 $15、雜錦 $15 麵底 $7)
其中一款元朗街坊食到大的麵食,材料豐富,有切得粗粗的午餐肉、魚片及紅腸,材料非白烚、全部爆香奉客,配個福麵,深受街坊歡迎。

芝士流心蛋炸豬扒三文治 $29
永順名物之一,豬扒即叫即炸,還有流心的雞蛋及芝士,豬扒入味易咬。

茶記重裝後格局年輕光猛,座位多了,但不覺迫夾。

【info】
永順沙嗲牛肉專門店
地址:元朗元朗安寧路 2 號冠煌樓地下 F 號舖
電話:2474 7074
營業時間:6:30am - 5:30pm

 

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more