正在閱讀
Title
【旺角下午茶】旺角帝京酒店全新芒果主題下午茶自助餐 芒果千層酥/芒果奶凍/芒果焦糖撻
【荃灣美食】荃灣六千呎日尚八日式燒肉放題 日本直送和牛/海鮮刺身/和牛小食

旺角帝京酒店全新芒果主題下午茶自助餐 芒果千層酥/芒果奶凍/芒果焦糖撻

發佈: 2019.06.11
文: KM

炎炎夏日,又是屬於芒果的季節。旺角帝京酒店推出夏日「芒芒」下午茶自助餐,以柬埔寨白花芒、菲律賓呂宋芒等香甜芒果品種入饌炮製多款芒果鹹甜點。有芒果焦糖撻、香芒椰子奶凍、香芒卷蛋、千層酥等,必定滿足到各位芒果迷!大家記得把握時間去試啦!

款款甜品都賣相精緻:

香芒脆玄米煉乳一口多士 ( 左 )
多士一口一件,淋上煉奶後加上芒果粒,鮮果的酸甜味夾着濃郁奶香,味道非常夾。

芒果蝦球酥盒 ( 右 )
鬆脆的酥皮盒內是以芒果及熱情果蓉做成的果醬,配上香煎原隻海蝦,味道酸甜可口帶辛香,非常醒胃!

香芒椰子奶凍(左)
椰子奶凍頂部更加上完熟的新鮮芒果粒、果醬及椰絲。一口吃下,會感受到鮮果酸甜與淡雅宜人的椰子香!

香蕉芒果焦糖撻 (中)
鬆脆的朱古力味撻盒內,底層先放置鮮香蕉片再注入焦糖,最後綴以由鮮芒果製作成的奶油,口感層次豐富。

香芒黑芝麻卷蛋糕 (右)
甜品主要是以黑芝麻蛋糕,包裹着新鮮芒果汁製作而成的啫喱及奶油,入口酸甜有致,口感綿滑。

白花芒千層酥 
千層酥皮酥香鬆脆,酥皮間夾著香濃幼滑的吉士醬。加入白花芒粒果肉粒後,啖啖芒果椰奶香,口感集鬆化及嫩滑於一身。

白花芒熱情果慕絲蛋糕 
以白花芒果蓉製成慕絲,同時採用熱情果製成清涼果凍釀入蛋糕之中,令味道香甜間帶有少許微酸點綴。


夏日「芒芒」下午茶自助餐

地址:九龍太子道西193號帝京酒店2樓花月庭

供應日期:2019年6月1日至9月1日 (2019年6月16日除外) 逢星期六、日及公眾假期 15:15-17:15

(2019年6月15日供應時間為15:00-17:00)

價錢:成人 $265;小童 $185 *另加一服務費

電話:2622 6154

 

發表食譜

more