獅子狗原名叫竹輪!吉野家為竹輪正名平反

發佈: 2019.07.10
文: 肥貓

吉野家最新將「芝士竹輪鍋」升級做「福袋芝竹鍋」,順道為食材「竹輪」平反,因為不少人食「吉邊」時都叫錯「竹輪」做「獅子狗」,並表示「竹輪」才是日本一種傳統食物的正確名稱,而為什麼大家後來會叫「竹輪」做「獅子狗」呢?可以參考我們的食才小知識文章:

吉野家在Facebook的Post寫道:唔准叫我獅子狗!想食獅子狗,唔只大埔有。嘢可以亂食,名唔可以亂叫!好多人食吉邊時都嗌錯我做「獅子狗」!雖然我冇身份證,但我真名係叫「竹輪」呀!我係日本一種傳統食物,但廿幾年前有個卡通人物「獅子狗」成日食我,食食下搞到我都變埋「獅子狗」!順便Hard sell下自己先,近排我升埋職,由「芝士竹輪鍋」升級做「福袋芝竹鍋」啦!

獅子狗原名叫竹輪!吉野家為竹輪正名平反

來源:吉野家

獅子狗原名叫竹輪!吉野家為竹輪正名平反

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more