泰國清邁人氣多士專門店「The Volcano」 熱賣原粒榴槤芝士椰奶多士

發佈: 2019.08.01
文: Rachel

泰國有一間人氣多士專門店,招牌是芝士及牛奶忌廉等多款多士,而當中最吸引客人眼球就是原粒榴槤芝士椰奶多士!店舖選用泰國的金枕頭,細心去核,再原件放入多士中,十分足料!多士內還有芝士及椰奶,味道濃郁又香甜,各位榴槤控又想不想試呢?

這個金枕頭榴槤芝士椰奶多士英文叫Mhon Thong pocket fruits toast,店舖將多士中間剪一小口,做成一個袋子,再放入已去核的原件榴槤,內裏還有芝士及椰奶,材料十分豐富!如果怕太膩的話,也可以去芝士呢~

店舖會先將軟滑的榴槤蓉塗在麵包上,再放入焗爐焗至外脆內軟,所以麵包本身已經充滿淡淡的榴槤香。內裏的椰奶多到滿瀉,跟榴槤味道好夾,令人想起榴槤糯米飯!

此外,店舖還有賣多款特色多士,例如有牛奶忌廉、鹹蛋黃忌廉、班蘭、朱古力香蕉、芝士、士多啤梨等口味。

至於飲品有芒果及哈密瓜芝士奶昔,杯上有一點點硬芝士,十分特別!

【泰國榴槤】泰國清邁人氣多士專門店「The Volcano」 熱賣原粒榴槤芝士椰奶多士

The Volcano - 原粒榴槤芝士椰奶多士

售價:115THB,約HK$29

分店地址:The Volcano官網

售賣點:Nim City Daily、CentralFestival Chiangmai、One Nimman及CentralPlaza Chiangmai Airport分店

圖片來源:IG@thevolcanotoast

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more