2020年香港7間人氣日本過江龍人氣拉麵店推介 柚子拉麵/蕃茄沾麵/麻辣芫荽/米芝蓮

發佈: 2020.02.28

近年,不少日本排隊拉麵店都選擇來港開設分店,因此大家就可以在香港都可以吃到美味而地道的日本拉麵,今次就為各位精選了2020年最新人氣拉麵店推介,當中有辣有不速,更有其他特別秘製口味,拉麵控記得不要錯過啦!

 

1. AFURI「阿夫利」

日本人氣過江龍柚子拉麵店AFURI「阿夫利」,在日本分店不時都會出現人龍,今次香港分店除了有招牌柚子鹽味拉麵外,也有多款丼飯和小食選擇,喜歡吃拉麵的朋友不要錯過啦!

2. TOMATOMAN「蕃茄達人」

東京人氣蕃茄沾麵店專門店主打蕃茄沾麵,而且亦可自選6級辣度的湯底,另外餐廳更引入了日本大熱芫荽拌麵,各位蕃茄迷記得要試試啦!

3. 立体派

日本冠軍級拉麵大師林隆臣與大阪廚藝界領袖人物松村貴大,一同來港創立拉麵品牌「立体派」,當中一定要試試它們的秘製厚切叉燒呢!

4. 金色不如帰

東京人氣拉麵店「金色不如帰」,連續多年獲得米芝蓮一星及必比登推介,在東京總店門外經常有長長的人龍,最出名就是它們的金黃色貝汁湯頭,現在香港都可以食到啦!

5. 多賀野

日本東京人氣拉麵店「多賀野」開設首間海外分店,帶來各款招牌麵食,包括粟國鹽味拉麵,鴨肉沾麵等,還有多款日式定食、小食及甜品,拉麵迷不用飛日本都食到小店的招牌拉麵啦!

6. 鬼金棒

日本人氣過江龍拉麵店「鬼金棒」抵港,主打辣麻味噌拉麵,店內有5種辣度及麻度提供,無論是麻辣初哥還是嗜辣的朋友通通都滿足到!另外,還有增量版的芫荽和玉米筍拉麵,芫荽控必食!

7. 我武者羅

日本涉谷的人氣拉麵店「我武者羅」曾於日本節目中獲得東京拉麵第一位,香港店更會推出限定開店紀念拉麵,另外更有香港獨家款式拉麵、沾麵及小食,鍾意食拉麵的朋友唔好錯過喇~

↓【限時搶⚡】MG Spirit西班牙清新水果酒!↓

↓ 獨特微醺體驗 / 西班牙釀製 / 天然新鮮果汁混合5.5%酒精伏特加!↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more