香港蟬聯2020全球生活成本最昂貴城市!20項日常開支/物價國際排名一覽

發佈: 2020.03.23
文: 李欣怡

新冠肺炎疫情下,香港市民都要捱貴價排隊搶購口罩,除了最近的口罩、消毒用品外,其實香港的物價在全球亦算偏高。香港樓價冠絕全球,除了買樓貴,香港其他日常開支的亦同樣高,今次就同大家睇睇香港的消費水平排名,究竟在香港生活的成本有幾貴?

英國研究公司Economist Intelligence Unit(簡稱EIU)日前發佈《Worldwide Cost of Living 2020》,香港與另外兩個城市並列成為全球生活成本最昂貴城市,按下圖睇頭10位城市:

 

香港除了樓價是全球最貴外,其他生活日常生活開支亦同樣名列前茅,一齊睇睇全球物價數據庫NUMBEO紀錄的各項消費品價格,睇下香港排第幾名:

 

資料來源:Economist Intelligence UnitNUMBEO

【香港樓價】香港蟬聯2020全球生活成本最昂貴城市!20項日常開支/物價國際排名一覽

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more