【簡易食譜】神還原IKEA忌廉汁肉丸/麥當勞豬柳蛋漢堡!5間連鎖快餐店官方公開人氣美食食譜

神還原IKEA忌廉汁肉丸/麥當勞豬柳蛋漢堡!5間連鎖快餐店官方公開人氣美食食譜

發佈: 2020.04.24
文: Amber Li

新冠肺炎疫情持續,各國都採取不同政策防疫。外國不少餐廳都因為疫情而暫時停業,為鼓勵大眾留在家,不少大型連鎖餐廳都公開自家招牌食譜,如麥當勞、IKEA、Pizza Express等,讓大家可以在家中做出餐廳的味道,今次就為大家整合了5間連鎖餐廳的秘製食譜,大家不妨喺屋企試試!

 

1. IKEA肉丸

英國IKEA近日在官方Facebook分享肉丸食譜,除了教大家在家中自製招牌肉丸外,更附上秘製忌廉醬汁的做法,配搭埋薯仔就好似餐廳食到的一樣!

 

2. 麥當勞豬柳蛋漢堡&薯餅

英國全國麥當勞上月底開始全部關閉,為了讓一眾粉絲能夠在抗疫期間仍能吃到招牌美食,麥當勞官方就公開了人氣單品豬柳蛋漢堡及薯餅的食譜,讓大家在家都可以有個Good Morning!

 

3. Pizza Express瑪格麗特薄餅

想食Pizza除了買超市的急凍薄餅外,只要有焗爐亦一樣可以在家自製!Pizza Express就公開了招牌瑪格麗特薄餅的食譜,簡單幾款材料就做到意大利傳統味道!

其他食譜:Pizza Express官方網站

 

4. Nando's烤雞

英國知名烤雞餐廳Nando's有推出自家秘製醬汁,香港的city'super都買到,只要有Nano's PER-PERi醬汁,就可以做出風味烤雞,除了烤雞外,Nando's的官方網站亦有其他食譜,粉絲們可以參考!

其他食譜:Nando's官方網站

 

5. KFC

馬來西亞KFC官方Facebook之前在愚人節就公開了6款KFC食譜,教大家用KFC炸雞做意粉、炒飯等美食,其中就有在日本十分流行的炸雞煲飯,有興趣的朋友可以試試!

其他食譜:FB@KFC

 

有興趣的朋友可以在家試試!

 

資料及圖片來源:FB@IKEATwitter@McDonald's UKPizza ExpressIG@Nando's UKFB@KFC

↓靚靚打卡下午茶特集↓


U Lifestyle App《TV》專區隆重登場!

↓↓試玩、試食、試用影片任您睇↓↓

發表食譜

零難度超簡易食譜
U Food
《簡易廚房Lite》
每晚三餸一湯?So Easy! 立即用

零難度超簡易食譜
U Food
《簡易廚房Lite》
每晚三餸一湯?So Easy! 立即用

more